Трябва ли да има растения в стаята на бебето?

blankНай-добре е в стаята, която се отглежда бебето да няма растения. Растенията задържат прах, почвата е благоприятна среда за развъждане на вредни микроорганизми, по стените може да се образува конденз от изпаренията на водата при поливането им. Освен това някои растения, най-вече цъфтящите може да причиняват алергия с аромата или от цветния прашец.

Почти всяка жена обича да отглежда растения в дома си. Растенията освежават и разкрасяват дома, внасяйки къс хармония от природата.  Растенията обаче искат и грижи, някои от тях са и доста капризни.  С раждането на бебето, майката посвещава времето си в грижи за него.  Отглеждането на капризни растения, изисква време,  с което младата майка не разполага. Така растенията са обречени да загинат и вместо позитивно настроение да донесат стрес на майката. Най-добре е грижата за растенията да бъде поета от друг член на семейството или пък да се вземат от приятели.

Когато порасне детето  и има достъп до други помещения в  дома, ако растенията са на достъпно място то може да ги поставя в устата си. Това е риск да се отрови с някое красиво, но  отровно растение.  Децата обичат и да късат листата на растенията и да ровят в пръста на саксиите,  подобна гледка  ужасява майките. Затова докато детето порасне достатъчно за да разбира, че не бива да къса или яде растенията у дома, по-добре е да няма саксийни растения в къщата. Голяма част от известните растения, които отглеждаме  у дома са отровни.

Изкуствените цветя също не са решение, задържат прах. Цветята в дом, където има бебе може да присъстват като картини и десени на завеси и дамаски.

По случай раждането на бебето майката навярно ще получи цветя още в родилния дом. Това е прекрасен жест, но все пак майката и новороденото е по-добре да не са в контакт с букети от цветя.

Цветята са част от природата , децата трябва да познават цветята и да ги  възпитаваме в любов към тях и природата.  Чрез грижите за цветята те децата  научават как трябва да се грижиш за някого, както и етапите на  живот на всяко живо същество.  Запознаването на детето с растенията, трябва да става внимателно и постепенно според възрастта и индивидуалното развитие на детето. Средно децата след втората си година започват да проявяват любопитство и е подходящо да започнете да ги запознавате с растенията, като не ги оставяте сами с тях.

Ако все пак решите да отглеждате растения в стаята, където спи бебето  погрижете се те да бъдат максимално безопасни за него.  Подбирайте не отровни растения.  Редовно почиствайте праха от листата, по възможност  правете това  в друго помещение. Поливайте цветята, като им поставяте водата в чинийките, ако разбира се растението може да прима водата по този начин.

Поставяйте саксиите на недостъпни за детето места, защото освен споменатите опасности, то може да събори саксията върху себе си и да се нарани.

Намалете до минимум отглежданите растения в къщи.

Детето е цветето у дома, то ще носи позитивното настроение.