Съня на бебето

blankОт колко сън се нуждае бебето? Количеството необходим сън е индивидуално за всяко дете според възрастта му и обстоятелствата. Някои бебета спят дълго и сладко, а други твърде много бодърстват.

Съня на новородено
Новородено не може да направи разлика между деня и нощта. За да расте и да се развива правилно, то спи и се храни според биологичният си часовник и за него е все едно дали е ден или нощ. За едно денонощие то спи около 16 – 18 часа.

Съня на бебето на 3 седмици
Бебето все още се буди нощем, но периодите на сън вече на 3-4 часа. Вече остава будно за по-дълго през деня, защото поема повечко храна.

Съня през втория месец
Детето на тази възраст спи средно по 15-16 часа. Някои бебета все още се будят за нощно хранене или търсят. Дневният режимът става по-редовен и детето постепенно изгражда навик да спи по три пъти през деня.
Някои бебета стават много активни или нервни в късния следобед или вечер.

Съня след третия месец
В четвъртия месец бебето спи по около 9-12 часа на ден. През деня има около 3 дрямки по 2-3 часа. Това е период на плавно преминаване към две редовни дневни дрямки. Повечето бебета вече спят през нощта.
Режимът е много важен на тази възраст, затова лягането да се случва по едно и също време, и по един и същ начин.

Съня на бебето след шестия месец
На тази възраст детето вече трябва да има изграден режим. Бебето спи средно по 11 часа на нощ и прави 2 дрямки по час два, сутрин и следобед.

Съня на детето в края на първата година
Децата след деветия месец спят по около 11-12 часа през нощта. Времето за сън не бива да бъде много, за да може детето да спи през нощта.
Всяка майка се разтапя от гледката на спящото си ангелче, но в битките за съня детето често се проявява, като дяволче. Родителите трябва да преценят дали наистина не настояват за повече от необхоимия за детето сън. Ако то е спокойно и щастливо, расте здраво и се развива нормално, вероятно спи достатъчно.