Безопасен дом за детето

blankУ дома е най-сигурното място на света за детето, но дори у дома може да се появят опасности за него. Затова родителите трябва да помислят за евентуални опасности за детето и да направят дома безопасен.

Когато приготвяте детската стая, изберете по-малко вредни материали.  Бъдещите майки  трябва да се стоят далеч от тези   „нови  миризма“, докато изветреят. Използвайте  материали, които са без или с ниско съдържание на летливите органични съединения, често срещани са в строителни материали като шперплат, лепила, изолационна пяна, бои и изгарянето на горива като газ, керосин, дърво и тютюневи изделия. Съдържат се и в някои козметични продукти, стенни тапицерии, текстил, сухи почистващи препарати, лакове, хоби принадлежности и копирни и печатни машини.

Някои материали отделят токсини във въздуха, когато  са нови, като килими, бои, ПВЦ и пластмаси.

Новите килими и мокети оставете да се проветрят преди да ги поставите у дома. Изберете органичен матрак и „Зелени бои“ за стаята на вашето бебе.

Потърсете възможност миризмите на новото обзавеждане и строителни материали да се изпарят някъде  в продължение на няколко седмици, преди да ги донесе у дома. Увеличите проветряване чрез отваряне на прозорци и врати за няколко дни след въвеждането на нови материали в дома ви.

Играчките на бебето трябва да са от безвредни материали и производството им да не замърсява и ощетява околната среда. Всички аксесоари и принадлежности за бебето трябва да отговарят на същите условия.

Отначало бебето лежи в своето креватче. Освен осигуряването на чист въздух, еко обстановка, подходяща температура и стабилно креватче, бебето не се нуждае от друго обезопасяване у дома. Но бебето започва да расте и да достига все по далече теглено от своето любопитство да опознае света. Когато детето вече се обръща, пълзи, сяда и хваща, внимавайте какво може да достигне от своето креватче. В даден момент започва да се катери по кошарата с цел да излезе от нея. Достигне ли до този момент е по добре да го изваждате, за да не падне само, опитвайки се да слезе нея.

След това идва периода,  в който вече детето излиза извън кошарата и прохождайки  обикаля цялото помещение. Ето за какво трябва да внимавате:

На контактите трябва да се сложат специални капачета.

Кабелите са опасни, защото по тях тече електричество, но и защото ако детето  дръпне по-силно кабела на някой уред, той може да падне върху него и да го нарани.

Саксии с растения – препоръчително е в помещенията, където живее бебето да няма саксии с растения.

Остри ръбове – мебелите с ръбове трябва да се обезопасят и детето да се не оставя само покрай тях.

Остри или чупливи предмети – скрийте всички опасни предмети.

Дребни предмети – Детето може да погълне дребни предмети и да се задави.

Лекарства и химикали –  трябва да бъдат недостъпни за детето.

Горещи уреди и предмети.

Замърсени вещи – обувки и други замърсени предмети трябва да са извън обсега на детето.

Внимавайте за мебели, на които може да се качи и да падне от тях.

Вратичките на шкафовете  и чекмеджетата да бъдат заключени – детето може да се удари, защипе пръст или да открие вътре неподходящи за него неща.

Ако завесите са нестабилни, детето може да ги дърпа и събори корниза.

Банята е много опасна, детето може да се подхлъзне, в леген с вода да се удави, да нагълта козметични продукти. Същото важи и за тоалетната. Дръжте ги затворени.

Ако в къщата има стълби и парапети, ограничете достъпа на детето до тях.

Кухнята е опасно място за детето,  докато  готвите  се погрижете то да е в безопасност от всички електроуреди, остри и чупливи предмети. Покривката, която може да издърпа и събори съдовете, горещи съдове на печката и т.н.

Запалителни материали – запалки, кибрит, свещи и други да бъдат недостъпни за  детето.

Предотвратете опасност от задушаване. Опасност за това крият найлонови торби и чували, но и по-големи чаршафи в които може да се омотае и задуши. Риск за това крият и кабели, шнурове, въжета, панделки, ластици и други подобни. Задушаване може да се получи и от дребен предмет пъхнат в носа или устата.

Прозорците и вратите провокират детското любопитство. Не оставяйте малкото дете без надзор. Обезопасете прозорците за да не падне от тях и вратите за да не излезе навън. Ако жилището е с тераса също помислете как да ограничите достъпа на детето до нея.