Тръгване на детска ясла

blankТръгването в детско заведение е драматично събитие и за майката и за детето. От раждането му до този момент те са били непрекъснато заедно, с усещането че е завинаги. Ако майката трябва да се върне на работа, идва момента за детско заведение. До три годишна възраст децата посещават заведение, което се нарича детска ясла. Периода в който е подходящо детето да ходи на ясла е когато вече ходи на гърне, това обикновено е около 2 годишна възраст.

Когато дойде времето, можете да направите няколко неща, за да улесните прехода от цялото време, прекарано с мама, към непознатата за него обстановка, в която го оставяте. Хубаво е известно време преди да заведете за първи път детето в учебното заведение, да проучите условията там и какъв е дневният режим. Опитайте се да уеднаквите ежедневието на детето с него, за да може то по-лесно да свикне.

Водете го от време на време в двора на детската ясла, в която сте го записали, за да може да свикне с обстановката. Нека си поиграе малко там, а също и да наблюдава какво правят другите деца. Ако възможност, влезте и в самата сграда, нека да огледа какво има, за да знае какво го очаква. Запознайте го с лелите, при които ще го оставяте.

Започнете да му говорите за яслата, като подбирате неща, които ще го заинтересуват. Говорете му с ентусиазъм за игрите с децата и играчките, с които ще може да си играе. Споменете му, че когато поиграе, похапне, поспи и се позабавлява, вие ще отидете да го вземете. Не забравяйте и този момент. Нека детето да знае, че ще бъде разделено от вас само за известно време през деня, а после ще дойдете и ще го приберете от детската ясла.

Не бързайте още на следващия ден, в който сте завели детето на ясла, да тръгвате на работа. Нека поне 1-2 седмици да бъдете на разположение. Първите дни не винаги минават гладко и може да се наложи да проявите много търпение, докато мине началния период.