Детето от две до три години

blankДетето на две години вече не е бебе, но все още не е изградено дете. Това е междинно състояние, често трудно за възприемане от родителите. Детето отказва да слуша, настроението им се променя непрекъснато.

Детето в тази възраст е доста активно. То може да скача, да тича, да се катери и кара детско колело. През този период децата се научават как да се социализират и да общуват с други деца. Това разкрива нови възможности за съвместна игра.

Три годишното дете умее да държи лъжица или молив, може да реже хартия с детски, обезопасени ножици. Стават по-сръчно в обличането и обуването си.

Детето харесва да пита и споделя всичко, каквото вижда, чува и знае. То започва да използва изречения с по 5-6 думи и вече може да казва името и фамилията си. Може да изразява по-ясно нуждите и желанията си.

Детето в тази възраст си спомня все по-добре и повече миналите събития. Обичат да играе с тематични комплекти свързани с различни специфични.

На възраст между детето спи около 10, 12 часа в денонощие. Няма нужда да принуждавате дете на две или три години, да си почива през деня, освен ако то не показва раздразнителност или е прекалено уморено. Ако го карате да спи принудително, то може да има проблем с нощния сън. И в тази възраст има ритуали за заспиване, изискващи внимание.

Когато е възможно, позволявайте на детето да направи само избора преди лягане: коя пижама да облече, коя плюшена играчка да вземе със себе си в леглото, какво музика да слуша, коя приказка да му разкажете. Това му дава чувството за контрол и по-малко се инати. Децата в тази възраст сънуват активно, понякога и кошмари. Ако се събуди детето през нощта, утешете го, обсъдете съня и уплахата, останете до него докато се успокои и заспи отново.

Храната да детето от две до три години е вече обща и ако е здраво може да яде всяка здравословна храна. То обича храната да е поднесена по оригинален начин и не се ядосвайте, ако си играе с нея.

Детето през тази възраст проявява голямо въображение и все още не е наясно кое е истина и лъжа, кое е игра и сериозно.

Детето от две до три години се нуждае от разнообразни, образователни занимания и ако нямате време за това е добре да го запишете на детска градина или дневен център за деца.