Споделяне на грижите за бебето

blankПрието е да се мисли, че бебето е грижа единствено на майката. Как да разпределим задълженията, когато се роди бебето? Това трябва да се обсъди спокойно и разумно още преди раждането на детето. Ако  възможна помощ от вън – приятели, роднини, баби и дядовци е добре да се приеме. Настройването за тази ситуация и уравновесяване на отношенията трябва да стане постепенно, за да не е стресово при появата на бебето. Ако няма възможност за чужда помощ, родители ще трябва да се справят с грижите на новия член на семейството. Вярно е, че ще се разчита на бащата за финансовата стабилност, но това не означава, че не трябва да се иска нищо повече от него. Според вида и интензивността на натовареност, трябва да се измисли кога и какво би могъл да поеме. Освен това съвместните грижи за бебето ще предотвратят възможността за отчуждаване между съпрузите, а детето ще расте в здрава емоционална среда.

Бъдещите родители трябва да седнат и да поговорят за промените, които ще настъпят в живота. Трябва да приемат, че ще се откажат от личното време. Необходимо е и да предвидят след раждането на бебето, периодически да си „сверяват часовника” и ако се налага отново да преразпределят задълженията си.

Някои бащи се включват в грижата за бебето рано. На тях им е приятно да държат бебето, да го успокояват и да си играят с него. Някои мъже напълно естествено приемат такава активна позиция, други се включват в грижата за детето, ако съпругите им са родили с цезарово сечение, защото се налага да поемат задачи от първите дни още, докато майката се възстановява след операцията. Такива бащи веднага усещат, че са необходими и продължават в същия дух. На други може да им трябва време да свикнат с новата си роля. Мъжете имат инстинкт да помагат, затова за да получите помощ от партньора си – просто му покажете, че се нуждаете от него.

Дайте време на таткото да се усъвършенства в грижите. Мъжете не търпят критика, затова ако не искате да се откажат имайте търпение. Освен с кърменето те могат да правят всичко, каквото и майките.