На какво учат играчките?

blankЧесто делим играчките на развиващи и обикновени. Една от най-удивителните способности на детето е, че се намира в непрекъснат процес на обучение. Всички обекти, които го обкръжават, са като учебни пособия за него. Психолози твърдят, че не съществуват „обикновени“ играчки. Абсолютно всяка занимавка е развиваща за децата, влияе на тяхното развитие и формирането на много качества.

Колкото повече умее играчката, толкова обаче по-малко развива.

Не се подвеждайте по ярките цветове, многото светлини и звуците на играчките – колкото повече функции има играчката, толкова по-малко трябва да прави детето.

„Умната“ играчка не означава, че добре учи. Вариантите за това какво може да се прави с такава джаджа не са много. По-простичките предмети позволяват на децата да проявят въображението си, сами да измислят, вместо да следват това, което другите вече са измислили вместо тях.

Най-спорни са играчките-оръжия.  Наистина ли оръжието-играчка е опасно и развива в децата агресия и склонност към насилие? В крайна сметка това е просто игра. И в същото време, когато детето започне да играе с пистолети, той вече знае разликата между наистина и наужким. Нещото, което обикновено не знае на тази възраст, колкото и сериозно и наистина тъжно да е, е това, което имитира с такъв ентусиазъм. Ние можем както ни е удобно да се отнасяме към проблема с избора на играчки, да ги смятаме за невинно забавление. Фактът обаче си остава факт – играчките-оръжия са създадени за игри, които имитират убийство.

Да, децата се забавляват, когато играят. Според специалисти обаче оръжието показва на хлапето, че агресията и причиняването на вреда на другите са забавни.

Преди всичко родителите трябва да отчитат какъв именно предмет държи в ръце детето. Може да казват, че оръжието е средство за защита. Въпреки това същността не се променя. Единствената истинска цел на оръжията, това, за което те съществуват, е да убиват и да нанасят физически вреди.

Психолозите смятат, че ако такива играчки се забранят, това само ще разпали интереса на детето към “забранения плод”. Важно е само да се разбере, че оръжието е играчка, която може да бъде опасна, а това означава, че детето се нуждае от обяснения и контрол. Трябва без травмиращи подробности да обясните, че убийството, войната, човешката болка е нещо лошо. Разкажете, че именно заради това не трябва да се целят в хора, дори и с пистолет-играчка. И наблюдавайте как детето ви играе с неговото “оръжие”. Показва ли повече агресия, отколкото в другите игри, как вижда своята роля в тази игра, какви „врагове“ си избира.

Според специалистите колкото по-малко реалистична е играчката, толкова по-добре. Хлапетата често сами си правят оръжия с подръчни средства. И това е чудесен вариант. Пистолет от пръчки влияе по друг начин на малчугана, отколкото идеално направената реплика на истинско оръжие.

Детето черпи сюжети за игри от околния свят и от това, което вижда по телевизията. Така че сама по себе си играчката не представлява опасност. По-скоро всичко зависи от това как ще бъде научено да играе с нея.

Играчките формират ли сексуални стереотипи?

Повечето „момичешките“ играчки подготвят за ролята на домакини и майки, стимулират интерес към модата, музиката, рисуването, но не и към точните науки. Специалистите препоръчват на родителите  при интерес от момичетата да им купуват и конструктори, така ще развиват у тях и конструктивно и логическо мислене.

Дали куклите Барби и други куклени красавици вредят на малките момичета?  Подобни играчки оформят в децата невярна представа за красотата и как трябва да изглежда и да се държи една жена. Специалисти твърдят, че „сексуалността“ на играчките пряко влияе върху формирането на сексуалната идентичност на детето.

Най-важният родителски ориентир в света на играчките – това са приоритетите и ценностите. На какво искате детето ви да се научи по време на игра? Какви възможности и способности бихте искали да развие? Много полезни умения децата добиват благодарение на играчките, те донякъде влияят на избора на хлапетата за професията им. Това не винаги означава, че ако момченце играе със самолетчета, със сигурност ще стане пилот, но пък може да стане авиоконструктор. Внимателно избирайте всяка играчка и наблюдавайте как детето играе с нея.