Идеи за незабравим детския рожден ден

blankДецата на 3-4 години все още не са активни участници в рождените дни, а по-скоро са наблюдатели, затова и е добре на празника да има някакво шоу. Например може да бъде мини куклен спектакъл с наличните играчки у дома или малко по-артистично изпълнение на някой от по-големите.

Поздравът за рождения ден трябва да е неочакван, в тази възраст децата обожават изненадите. Няма смисъл веднага да нареждате децата около масата и да ги нахраните. Направете в разгара на игрите нещо необичайно – угасете светлините и внесете тортата със запалените вече свещички. Изведете незабелязано рожденика и го върнете облечен в красиви дрехи. Или започнете обратно броене: десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две, едно…

Поздравът към рожденика трябва да бъде тържествен – торта със свещички и аплодисменти, също и традиционната вече песничка Happy birthday. Непременно дайте възможност на гостите да поднесат подаръците, които са донесли. Ако към това искат да се присъединят и възрастните, ги помолете да седнат на земята или на столчета, за да са на нивото на децата.

Игрите за децата в предучилищна възраст най-вече трябва да са за отгатване и познаване, тъй като забавленията, в които се изисква логика, все още не са им по силите.

Съберете в торбичка (кутия, чанта) няколко предмета – очила, ябълка, топче, играчка, книга, картичка… Нека децата да се редуват и само с опипване да се опитат да определят какво има вътре.

Музикален маратон. За тази игра ще ви трябва музикален инструмент или дори музикална играчка със записани на нея готови мелодии. А може просто да включите някой диск или музикален канал на телевизора и да ги накарате да танцуват или да се движат в такт. Този, който най-добре успее да улови мелодията, може да получи символичен подарък.

Къде се крие цветът? Вземете листи хартия в различни цветове. Вадейки ги един по един, дайте задача на децата да търсят въпросния цвят по дрехите си или в стаята, в която се намирате. Победител ще е този, който открие и назове най-голямо количество предмети.

Разбира се, трябва да наградите всички участници в игрите, независимо от това станали ли са първи или не са успели. Затова се запасете с дребни подаръци. Само внимавайте те да са еднакви, за да не се сърдят помежду си.

Забавленията могат да включват игри с победители, но не всички деца умеят да губят, затова трябва да обърнете го-голямо внимание на тези, които нямат късмет, особено ако сред тях се окаже рожденикът. Какво можете да направите? Например да кажете за напускащия играта и готов да се разплаче малчуган: „Нека да поздравим Ванко. Той е първият, който приключи, сега ще може да си почине малко от нас“. Рожденикът, който ще бъде в ролята на домакин, трябва да го подготвите по-рано. Открийте му голямата тайна, която всъщност е много лесна – истински празник се получава тогава, когато на всички твои приятели им е весело заедно.

Помните ли играта с подреждането на столовете и обикалянето на децата в кръг? Столовете трябва да са с един по-малко от участниците. Те обикалят около тях и след даден знак трябва да си намерят свободно място. Този, които остане прав, губи играта. С всеки отпаднал, и столовете съответно намаляват, докато не останат две хлапета и едно място за сядане.

На какво ви прилича? Тази игра е подобна на забавление на асоциации. Вземете някакъв предмет, примерно банан и започнете да го предавате от участник на участник със следните думи: „Ако не е банан, е полумесец“. Следващият играч продължава: „Ако не е банан и полумесец, е лодка“. На какво още прилича бананът? Рог, клюн на птица, шнола за коса… Губи играта този, който се замисли повече от половин минута. По-нататък играта продължава с нова дума.

Вземете няколко листчета и напишете върху тях различни теми, например: животни, растения, океан, магазин… След това накарайте рожденика да изтегли някое от листчетата и да започне играта. Участниците трябва да казват думи, свързани единствено с дадената тема.

Фантазьори. „Веднъж вървях по улицата и срещнах крокодил“, започна първото дете. „Крокодилът вървеше по улицата и дъвчеше дъвка“, продължава друго хлапе. „Дъвката се наду и стана като балон“, фантазира трето. Така ще съчинят невероятен разказ. Тук отново губи хлапето, което по-дълго време се замисли какво да каже.

Често децата се увличат прекалено много в игрите и тогава не слушат никого, в това число и водещия играта. Ето един трик:

Малко преди да започне играта, се договорете с тях за желязно правило. Например да произнесете магически думи, а те са длъжни да „замръзнат“ на място. „Котета, замръзнете“, казвате вие и хлапетата, подчинявайки се на правилата на още една забавна игра, наистина застиват на място. В този момент можете да им кажете всичко, което сте искали, ще ви чуят и дори ще се зарадват да правят нещо друго.