Да купим ли часовник за детето си?

blankВашето дете расте и вие се чудите дали е време за първия му часовник? Колебаете се дали то има нужда от такъв, или не и се сблъсквате с проблема, че трябва да прецените дали и какъв модел от многобройните детски часовници да му вземете. За да ви помогнем да се справите с този проблем ще се спрем на тези въпроси. Нека първо започнем с това „Да купим ли часовник на детето си и защо?“.

Първо, ако става въпрос за малки деца, отговорът е очевиден – за да се научи да познава часовника. Освен това по този начин детето ще придобие представа за понятието време и ще се научи как да го разпределя, след като започне да осъзнава, че определени дейности му отнемат определено количество време. По този начин децата се научават да бъдат точни, а точността е качество, което е пряко свързано с различни други положителни качества.

Някои хора, естествено, биха казали, че ако децата имат телефон, то часовник не им е нужен. Но ако детето ви не е достигнало до момента, в който е достатъчно отговорно, че да му бъде поверен негов собствен телефон, то тогава определено часовникът е по-добрият избор. Плюс това в училищата телефоните не са позволени, батерията им може да падне или могат да бъдат загубени/откраднати.

Също така, носейки часовник, детето няма да може да се оправдава за различни закъснения или несвършени дейности с извинението, че е не е знаело кое време е или не е могло да прецени, че е време да го свърши. Това ще помогне на детето ви да научи основни неща за отговорността и за това, че трябва да умее да следи времето.

И, след като описахме основните отговори на въпроса „защо“, нека да преминем към въпроса „какъв часовник да вземем?“.

За деца, които все още не са навлезли в пубертета, особено за по-малките, най-подходящите часовници са аналогови, понеже с тях децата най-лесно се учат да познават часа. Обикновено детските часовници за тази възрастова група са шарени, с големи стрелки и числа, различни картинки с анимационни герои, животни и др., с лесни за закопчаване и носене каишки. Естествено, важно е часовникът да се хареса на детето, така че то да го носи с желание, както и да е издръжлив на леки надрасквания и удари.

При тийнейджърите вече нещата стоят по друг начин. Те едва ли биха били заинтересувани от часовници с анимационни герои, принцеси и състезателни коли. Вместо това в този период от живота си децата започват да се интересуват от това кое е модерно, кое е по-стилно и елегантно, стават по-чувствителни по отношение на дрехите, аксесоарите и изобщо външния си вид като цяло. За тях са подходящи сравнително издръжливи часовници с елегантен външен вид и повече функции – например таймер, аларма или подобни характеристики. Освен това е добре часовникът да е с известни водоустойчиви характеристики.

С това приключва обсъждането на основните моменти в избора на детски часовници. Надяваме се, че сме ви били полезни и ви напомняме, че една много важна подробност е че часовникът трябва да е съобразен с вкуса на детето ви, така че то да го носи с удоволствие и да го пази.