1г-3г

към началото / всички публикации

Трябва ли да даваме свобода на децата си?

назад / Категория: 1г-3г


Трябва ли да даваме на децата си свобода, да правят каквото си искат? Трябва ли да ги оставяме да правят грешки? Как бихме могли, та те са само деца и ние сме длъжни да решаваме вместо тях. Децата са най-ценното, което имаме. Бдим над тях денонощно, не им даваме да направят стъпка, която не сме одобрили. Оправдаваме се, че знаем по-добре кое е правилното за тях. И въпреки това, често за родителите идва момент в който си казват: Къде сбъркахме?Нали възпитавахме детето правилно, нали го предпазвахме от грешки...

Процеса на добиване на опитност е заложен така, че човек се учи от грешките си. Опитва, пробва, не става така, пробва пак, пак не става, пробва по друг начин и така успява да разбере как се правят нещата. Ядосваме се, че децата не слушат, не разбират като им кажем, че нещо не е правилно и напук сякаш се опитват сами да разберат нещо, което ние знаем. Сърдим се,  че не ни вярват, просто нещо от вътре ги кара да опитат сами. А и ние самите, нищо че сме възрастни и уж зрели хора, знаещи толкова мъдрости и ние правим грешки. И ние не се възползваме от грешките направени от други хора, опит на готово, а сами минаваме по трудния път.

Давайки на децата свободата да избират, да рискуват, те стават по-умни, по-самостоятелни, по-гъвкави, по-зрели. За всяка една възраст на детето можете да се подбират действия, в които да им се дава повече свобода или изцяло да прави нещо само, да помисли, да реши, да избере.

Родителите ще са наоколо и наблюдават, докато се убедят, че детето може да се справя вече само с определено действие или ситуация.

Всяко дете е различно. Някои деца просто се нуждаят от повече самостоятелност, а други се плашат отговорностите да се справят сами. Усетете какво е вашето дете. Разговаряйте с него за това, в какво иска да го подкрепяте и за областите в които то има нужда от свобода. Покажете му, че и от него зависи кога ще получи свобода. Това ще го мотивира да бъде старателно и отговорно.

Все някога пускате детето да направи първите си стъпки, когато то само придобие увереност и смелост, че може да проходи. То изследва света като се вслушва, гледа, опитва на вкус, върти в ръце. Една от първите забрани е да не лапа всеки предмет. Но бебето не разбира защо не бива, в него е заложено да опитва нещата по този начин. Колкото повече пораства и добива опитност, толкова повече неща иска да опита с всичките си сетива.

В момента в който детето тръгне на детска ясла или на детска градина вече то е до някъде самостоятелно. Ако до тогава не сте му давали свобода да прави нещата подходящи за неговата възраст, в детското заведение ще се чувства безпомощно.

Коментари

Детски стоки

Стоки по категории