Играчки, проходилки, бънджи

към началото / всички стоки
3D пъзел - Храмът "Свети Василий Блажени" в Москва

3D пъзел - Храмът "Свети Василий Блажени" в Москва

цена: 47'90лв

Съборът Покров Богородичен, известен като Храм "Василий Блажени", е православен храм, разположен на Червения площад в Москва. Той е широко известен паметник на руската архитектура.
В момента храмът "Василий Блажени" е филиал на Държавния исторически музей на Русия. Включен е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Храмът е сред най-известните забележителности на Русия. За много от жителите на Земята той се явява символът на Москва (така както Айфеловата кула е символ на Париж).
Пред катедралата от 1931 г. е поставен бронзовият паметник на Минин и Пожарски.
Катедралата е строена през 1555-1561 г. по заповед на Иван Грозни по случай превземането на Казан и победата над Казанското ханство по време на военната кампания на руснаците за завладяването на Волжска България.
Съгласно легендата архитектът на храма е ослепен от Иван Грозни, за да не може да направи подобен храм.Храмът се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.
През 1588 г. от североизток към храма е пристроена постройка, осветена в чест на Василий Блажени (1469—1552), мощите на когото се намират в тази пристройка. Към нея е достроена пристройката "Рождество на пресвета Богородица".
През 1670-та г. е построена камбанарията. Висока е 65 m.
През 1929 г. храмът е затворен за богослужение, свалени са камбаните и е обявен за музей. Отново започва да се използва за богослужения от 14 октомври 1991 г.
През останалото време е отворен за посещение на туристи.

3D пъзелът-макет е:

  • лесен за сглобяване
  • не са необходими инструменти за направата му
  • образователен
  • пресъздава оригинала с точност и детайлност
  • частите са предварително оцветени по подобие на оригинала
  • частите на макета са изработени от пенокартон
  • съдържа 214 части

Сходни стоки

реклама
Стоки по категории