10 причини да не се отказвате от кърменето

blankФакт е, че кърмата е най-здравословната храна за бебетата. Тя има идеален състав за храненето на бебето. Предимствата на кърменето са както за бебето, така и за здравето и красотата на майката.Ето 10 причини да изберете кърменето, ако имате тази възможност:

  1. Храната за бебето винаги е с вас.Тя е със съвършена температура, състав и чистота. Детето само контролира количеството мляко, което му е необходимо.
  2. Майчиното мляко укрепва имунната система на детето. Полезните компоненти, съдържащи се в него, увеличават устойчивостта му на инфекции, настинки и вируси, а също осигуряват по-лесен начин да ги прекара, ако все пак се разболее. Децата, които са кърмени, по-рядко взимат антибиотици, а техните заболявания минават за по-малко дни.
  3. Кърмачето по-леко понася коликите. Ензимите, които се съдържат в майчиното мляко, помагат за по-лесното храносмилане, а рискът от чревни инфекции намалява 3-4 пъти, също както и вероятността от запек и дисбиоза. Ето защо през първите шест месеца след раждането кърмата се препоръчва като основна детска храна. До тогава лекарите не съветват да се добавят сокове, зеленчуци или плодове, тъй като всички необходими за бебето витамини и хранителни вещества се съдържат в майчиното мляко.
  4. Близост с майката. Телесният контакт с майката е необходимост за всяко бебе. При хранене честият контакт „кожа до кожа“ дава на детето чувство за сигурност и комфорт и има положителен ефект върху развитието му и състоянието на нервната му система.
  5. Полза за женското здраве и красота. Тези, които имат възможност и избират кърменето, по-лесно се връщат към предишното си тегло. По време на кърметето допълнително изгарят от 200 до 500 калории, тялото по-бързо се стяга и се връща във форма. Затова балансираното хранене и продължително кърмене са най-добрият избор за жените в периода след раждането, с който ще си върнат предишните килограми. Сред допълнителните предимства за здравето на жените, кърменето намалява риска от рак на гърдата и на яйчниците, а също и от остеопороза.
  6. Емоционално спокойствие за майката. В жената, кърмеща бебето си, се появява приятното чувство, че осигурява полезни вещества за отрочето си и укрепва здравето му. Това чувство й дава увереност, укрепва майчинския инстинкт и намалява риска от следродилна депресия.
  7. Кърменето е удобно. За храненето сте необходими само вие и бебето, никакви специални  уреди или допълнителни действия. Така си спестявате много от допълнителните грижи.
  8. Пътуванията и кърменето са лесно съвместими. Всичко, което е необходимо за храненето на детето по време на пътешествие, ще бъде с вас самата. Няма нужда да носите адаптирано мляко и допълнителни уреди, няма да се налага да се притеснявате достатъчно чиста ли е водата за измиване на бутилките и да търсите топла вода за приготвянето на храната.
  9. Майчиното мляко е най-доброто успокоително. По време на никнене на зъбите, при висока температура или веднага след като детето бъде ваксинирано, най-добре може да бъде успокоено, ако го поставите на гърдата си.
  10. Икономически изгодно е. Няма да се налага да си купувате адаптирано мляко.

Кърменето е едно от най-естествените и хармонични моменти, които влияят благотворно както на майката, така и на детето й.