Тайният живот на нероденото бебе

blankНай-любимият звук за бебето е биенето на сърцето на мама. Много майки слагат леко тиктакащ часовник до креватчето на мъниците си, това им действа много успокояващо.

Освен това учени открили, че новородените предпочитат да слушат тези приказки или стихчета, които мама им е чела по време на бременността. Това означава, че децата чуват звуци още преди раждането си.

Според други изследвания музиката също оказва невероятно влияние на познавателното, емоционалното и психомоторното развитие както на бебето, което е още в утробата, така и на новороденото.

Ако бременната жена с удоволствие слуша нежна и спокойна музика, то това действа по някакъв начин, все още не съвсем разбираем от психолозите, на плода и след раждането бебетата реагират именно на тази музика, която вече са „слушали“. При това такива деца са по-активни, усмихват се, започват да сядат, да ходят и да говорят по-рано от останалите, а най-вече те имат много силна връзка с родителите си.

Развитието на детето от сливането на две микроскопични клетки до напълно оформеното миниатюрно човешко същество е една от великите тайни на живота.

В 12-ата седмица плодът е 9 см, в 20-ата – 20 см, а през 28-ата седмица – 35 см. Това е на прага на жизнеспособността му: ако бебето е родено преждевременно, то може да продължи да живее. В 40-ата седмица неговият ръст от главата до петите е средно 50 сантиметра.

Около третия месец от бременността се развиват всички системи на плода, които са му жизнено необходими след появата на бял свят. През останалите 6 месеца те се усъвършенстват и се учат да работят заедно под управлението на „главния компютър“ – мозъка. Към края на бременността бебето расте най-бързо, това е обаче малко подвеждащо впечатление. В действителност първият месец е най-активен – тогава ръстът на плода се увеличава 10 000 пъти! През втория месец – само 74 пъти повече. В последните месеци скоростта на развитието се понижава. Средно бебетата по време на раждане тежат между 3 и 3,5 килограма.

Най-поразителното е, че още нероденото бебе, което се намира в утробата, вече притежава чувство за допир, слуша, реагира на болка, натиск, силни звуци, суче и преглъща, дори се усмихва.

Изследвания показват, че към 25-ата седмица ембрионът вече може да движи ръцете и тялото си, изразявайки удоволствие или неудоволствие с кимане и гримаси. Към четвъртия месец вече се развива мимиката – усмихва се и се мръщи. След още няколко седмици започва да реагира на всяко докосване. Ето защо е важно майката и близки хора да галят корема, така бебето ще възприеме ласките.

От 16-ата седмица се развива чувствителността към светлината. Бебето започва да се безпокои например от светлината, насочена право към корема.

Неврологични изследвания потвърждават, че между 28-ата и 30-ата седмица се развиват връзките, които предават сигнали от мозъка към различните части на тялото. През това време кората на главния мозък е достатъчно зряла, за да поддържа съзнание.

В първите месеци на бременността жената плаче или се смее, понякога без никакъв повод. Тази емоционалност, свързана с хормоналните промени,  близките и те трябва да се стараят да бъдат мили с нея. А самата бъдеща мама трябва да се научи да „превключва“ – когато попадне във властта на лошото настроение, да си спомни смешна случка или виц, да си пусне нещо, което ще я развесели, и най-вече да помни, че тези сривове са кратки и трябва да се вземе в ръце, докато отминат.

Психическото здраве на жената по време на бременност е важно, колкото и физическо, защото е важно за емоционалността на бебето. Конфликтите, които стресират бременните, могат да предизвикат синдром на психична умора и рязко да влошат здравето на бъдещото дете.

Ако очакващата бебе жена се докосва мислено до неговия таен живот, концентрира изцяло вниманието си върху него, говори му, предава му топлота и нежност, то тя ще създаде много здрави връзки с бебето си.