Страховете на бременните

blankРадостта от зараждащия се нов живот е голяма, а очакването на мига, в който ще може да гушнете бебето, не може да се сравни с нищо. Но заедно с радостта и вълнението идват и някои тревогите и страховете. Страховете са нещо нормално, преживяват ги всички жени. Въпросът е да не се изпада в паника и да се избягва влиянието на лошите мисли. За бъдещата майка е важно да остане спокойна. Успокоително е ако има с кого  да разговаря  за това, което предстои по време на бременността. Добре е тя да я приеме като вълнуващо предизвикателство.

Обикновено страховете са по-силни при първа бременност. Тогава неизвестността е по-голяма. Но след като веднъж вече се мине по този път, следващите очаквания на дете не са толкова стресови.

Ще бъде ли здраво бебето ми?!

Това е обичаен въпрос. Това, че има случаи, в които се получават усложнения не е повод за паника. Консултацията с лекар е за да се следи бременността.

Ще се справя ли с раждането?!

Няма никакъв смисъл да тровите дните си с такива мисли. Да, всеки се страхува от болката. Но не трябва да се фокусира вниманието  върху нея. Специалните курсове за бъдещи родители са полезни за преодоляване на страховете и подготовка за раждането.

Какво ще стане с мен и половинката ми?!

Да, появата на бебето ще обърне изцяло живота ви. Вниманието ви ще е насочено към бебето и всичко друго ще отиде на заден план. Детето  ще се нуждае от грижата ви, но не бива да пренебрегвате и мъжа, когото обичате. Стресовите ситуации ще са много – денонощните грижи за мъничето, ставането през нощта за преповиване и хранене… Важно е да не пренебрегвате таткото и да говорите с него. Включвайте го и в някои от дейностите, свързани с бебето. Така той няма да се чувства пренебрегнат и ще успеете да предотвратите конфликтите, които могат да се зародят.

Какво ще стане с фигурата ми след раждането?!

Промените на тялото са неизбежни след деветте месеца бременност. Но вместо да се паникьосвате, можете по-отрано да се погрижите за тялото си – дори и по време на самата бременност. Избирайте по-здравословни храни, не се тъпчете излишно, излизайки с аргумента: „Сега се храня за двама“. Разходките на открито вършат чудесна работа. След раждането коремчето ви постепенно ще се прибере, но и вие можете да му помогнете, като отново внимавате с храните и правите подходящи упражнения.

Какво ще стане с живота ми досега?!

Много от нещата, с които сте свикнали, няма да са същите вече. Но това не е повод за паника. Когато започнете да държите в ръце бебето си, изобщо няма и да се сетите да мислите за това, което е било преди него.

Добър родител ли ще съм?!

Никой не се е родил научен, всичко става постепенно. Обичате детето си, така че за него със сигурност ще сте най-добрата и прекрасна майка на света. В отношенията си с бебето се водете от инстинктите си и това, което ви говори сърцето. За останалото има изписани книги, освен това винаги можете да се консултирате с приятелки с деца и със специалисти.

Страховете лесно могат да се преодолеят, стига да имате поне малко желание. Освен това можете да ги избягвате, като се съсредоточите върху позитивното мислене. Сигурно сте чували, че мислите стават реалност, затова и се старайте те да са за хубави неща. Появят ли се лоши мисли, прогонвайте ги надалече. Възползвайте се от месеците, които са пред вас, и се отдайте на занимание или хоби, за което все не е оставало време.