Цветотерапията и бременността

blankЕдин от добрите начини за борба със стреса при бременните жени е смяната на цветовата гама на дрехите и аксесоарите. Това ще помогне не само да си подобрят настроението, но и да бъдат преборени някои психосоматични заболявания. Лебечното въздействие на цветовете е свързано с влиянието на вълни с определена дължина върху органите и психическите центрове, освен това различните окраски влияят при различни заболявания.

Червеният цвят е полезен при ниско кръвно налягане и инфекциозни заболявания, действа преди всичко на сърцето и кръвообращението (отстранява кръвонасяданията), стимулира имунитета, активизира обмена на веществата. Зареждайки с енергия, червеното помага да преодолеем депресията. Имайте предвид обаче, че прекалено много червено може да провокира пренапрежение и главоболие. Затова и бременните е по-добре да използват аксесоари в този цвят, а не да се обличат изцяло в червено.

Жълтият цвят нежно стимулира и укрепва нервната система, усилва интелекта. Той е истинска вълшебна пръчица за бъдещите майки. Почиства токсините от цялото тяло, помага да се отървете от запека, контролира теглото, стимулира отделянето на стомашен сок, необходим за храносмилането, регулира изпотяването, избавя ни от подпухналостта.

Оранжевият цвят намалява раздразнителността и емоционалната нестабилност. Носенето на оранжев шал около врата помага да се нормализира функцията на щитовидната жлеза. Цветът е полезен при различните нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, лекува бъбреците и пикочния мехур, стимулира надбъбречната жлеза. Между другото, благодарение на свойствата си, оранжевото се използва от психолози-цветотерапевти при лечение на безплодие.

Зеленият цвят повдига жизнения тонус, намалява психическото напрежение, нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Именно затова е полезно за бременните да излизат на чист въздух, сред зелени дървета и трева.

Сините тонове помагат при свръхвъзбуда и безсъние (което е особено актуално за третия триместър). Избирайте бельо и спални комплекти в този цвят или в неговите оттенъци. Ако сте започнали да проявявате излишна емоционалност и не контролирате реакциите си, използвайте синьото в дрехите си.

Синият цвят повишава имунитета и успокоява пулса, затова се препоръчва на бременните, които страдат от тахикардия. Помага при стрес, може да понижи кръвното налягане.

Виолетовият цвят действа добре на лимфната и нервната система, нормализира съня и може да бъде използван при всякакви психични и нервни разстройства. Благодарение на силното въздействие върху подсъзнанието, окраската може да помогне на бременните да се отърват от дълбоките си страхове. Достатъчно е просто да се заобиколят от този цвят при определена напрегната обстановка. Но имайте предвид, че ако прекалите с виолетовото, може да си докарате депресия и апатия.

Има няколко прости начини за възстановяване с цветове. Можете да ги използвате в ежедневието си за „насищане на организма си“ с определена окраска.

  • Носене на дрехи в определен цвят.
  • Използване на определена цветова гама в интериора. Ако трябва да постигнете желан ефект в определено време от бременността, не е задължително да правите ремонт вкъщи. Достатъчно е например да смените щорите, осветлението (да добавите цветна лампа) или пердетата.
  • Носене на украшения или използване лечебните свойства на минерали и скъпоценни камъни въз основа на техния цвят.
  • Използването на хранителни продукти в определен цвят. Но бъдете внимателни, тъй като включването в дневното меню на голямо количество жълти и оранжеви цветове ще доведе до прекомерна работа на жлъчката.
  • Разглеждането на снимки в определена цветова гама. Можете да си направите малък подбор от фотоси и да ги разглеждате, когато изпитвате необходимост.