Хранене на новороденото

blankНай-доброто хранене за новороденото е кърменето с майчино мляко. От кърмата бебето получава всички необходими хранителни вещества, както и защита за имунната си система. Новороденото се храни 7 пъти, по 15-20 минути на всеки 3 часа. Препоръчителни часове за хранене: 6, 9, 12, 15, 18, 21 и евентуално в 24 часа. Добре е да има нощна почивка между отделните хранения, най-малко 6 часа. Някои бебета искат да се хранят, на друг интервал – по къс или по-дълъг. И ако това ги прави спокойни е добре да им осигурите този индивидуален режим на хранене. Ако кърмата не достига, след консултация с лекар можете да въведете дохранване на бебето с адаптирано мляко. Количеството на нараства от 10 до 100-120 мл. на едно хранене. Ако използвате адаптирано мляко, през първите две седмици на новороденото се дава по 10-80 мл. от препоръчаното Ви адаптирано мляко на прах. През третата и четвъртата седмица количеството може да се увеличи до 100-120 мл. Спазвайте точно указанията за приготвяне на млякото. Приготвеното мляко трябва да е с температура близка до телесната. Преди да подадете биберона на бебето, проверете температурата, като капнете 2-3 капки върху вътрешната страна на китката си. Млякото от отворът на биберона трябва да капе, а не да тече на струя. Хранете бебето на ръце, полулегнало. След всяка хранене го изправяйте, поставяйте главичката му на рамото си, докато излезе погълнатия по време на храненето въздух. За да се предпазите от евентуално повръщане, поставите пелена на рамото си.

Преди всяко и след всяко кърмене измивайте гърдите си. Изцеждайте останалата кърма, за да предпазите гърдите си и за да увеличите кърмата. Изцедената кърма може да се съхранява няколко часа в хладилник и да се дава на бебето затоплена до телесна температура.
Не давайте на бебето,останалото от предишно хранене, адаптирано мляко. Изварявайте шишетата и бибероните след всяко хранене.

Новороденото има нужда и от вода, особено и през горещите летни дни. Давайте му да пие колкото си иска, но не го насилвайте. На новороденото се дава преварена и охладена до стайна температура вода.