Хигиена и почистване на дом с дете

blankХимикалите в съвременния дом са навсякъде. Препарати за пране, за миене на съдове, козметика, почистващи препарати. Лекарствени средства, средства за предпазване от вредители и т.н. Трудно е изведнъж да се ограничи ползването на химични препарати и сведе до минимум. Но е необходимо да се направи, защото намаляването на излагането на детето  на въздействието на химически вещества може да Ви помогне да намалите риска от алергии, химически чувствителност, отравяне  и други заболявания.

Децата са по-уязвими от последиците на токсични химикали, защото детската имунна система и централната нервна система все още се развиват, което означава, телата им са затруднени да обработват токсини, освен това децата  дишат повече въздух за единица телесно тегло, така че абсорбират повече химикали.

Рекламите  на битови химични средства провокират  нашият страх от микроби и ни насърчават да използваме все повече  анти-бактериални, анти-микробни или дезинфектанти. Дори да не са вредни такива препарати,  те правят стерилен нашият дом и с това намаляват нашата устойчивост срещу микроби и бактерии и когато излезем навън, ние сме изнежени и сме уязвими за тяхната атака.

Стерилизиране може да се получи и без химически средства, например чрез изваряване.За ограничаване на разпространението на болести, пренасяни от микроби е достатъчно правилното измиване на ръцете – триене ръцете си под течаща вода  и натурален сапун – особено след ползване на тоалетна и преди изготвянето или консумиране на храна.

Ако за новороденото все още е важно всичко, което се докосва до него да е стерилно, с времето хигиената на родителите и самото бебе постепенно трябва да се сведе до естествените хигиенни навици.

Всъщност  не всички бактерии са вредни. Като се убива полезните  бактерии чрез  анти-бактериални средства ние  оставаме  по-уязвими за  вредните бактерии с които се сблъскваме. Излагането на детето на естествено срещани бактерии помага за развитие на имунната му система.

Лимоновия сок е  с леки, естествени анти-бактериални свойства, избелва, разгражда варовика и може да се използва за почистването на дома. Поинтересувайте се за други еко средства за почистване на дома, като сол, сода, оцет и други.

Силни химически препарати използвайте само когато това е наистина необходимо. Химическите препарати се натрупват в околната среда и вредят много след като вече сме забравили за тях. Повечето химически препарати са и  запалими и това е още една опасност при наличието в домът ни. Избягвайте  препаратите с надпис да се пази от достъп на деца или запалими.

Откажете се от освежителите и ароматизаторите за дома. В рекламите ни втълпяват, как тези приятни аромати поглъщат или разграждат неприятната миризма, като оставят всичко чисто и свежо. Всъщност тези препарати изобщо не почистват въздуха в помещенията,  напротив.

Повишаване на еко културата е важна за нас и за нашето бебе. Струва си човек да научи повече за естествения начин на живот за да бъде здрав, а това най-много се отнася за нашето бебе. Важно е да се полагат грижи, бебето да расте в екологично чиста среда.