Трябва ли да даваме свобода на децата си?

blankТрябва ли да даваме на децата си свобода, да правят каквото си искат? Трябва ли да ги оставяме да правят грешки? Как бихме могли, та те са само деца и ние сме длъжни да решаваме вместо тях. Децата са най-ценното, което имаме. Бдим над тях денонощно, не им даваме да направят стъпка, която не сме одобрили. Оправдаваме се, че знаем по-добре кое е правилното за тях. И въпреки това, често за родителите идва момент в който си казват: Къде сбъркахме?Нали възпитавахме детето правилно, нали го предпазвахме от грешки…

Процеса на добиване на опитност е заложен така, че човек се учи от грешките си. Опитва, пробва, не става така, пробва пак, пак не става, пробва по друг начин и така успява да разбере как се правят нещата. Ядосваме се, че децата не слушат, не разбират като им кажем, че нещо не е правилно и напук сякаш се опитват сами да разберат нещо, което ние знаем. Сърдим се,  че не ни вярват, просто нещо от вътре ги кара да опитат сами. А и ние самите, нищо че сме възрастни и уж зрели хора, знаещи толкова мъдрости и ние правим грешки. И ние не се възползваме от грешките направени от други хора, опит на готово, а сами минаваме по трудния път.

Давайки на децата свободата да избират, да рискуват, те стават по-умни, по-самостоятелни, по-гъвкави, по-зрели. За всяка една възраст на детето можете да се подбират действия, в които да им се дава повече свобода или изцяло да прави нещо само, да помисли, да реши, да избере.

Родителите ще са наоколо и наблюдават, докато се убедят, че детето може да се справя вече само с определено действие или ситуация.

Всяко дете е различно. Някои деца просто се нуждаят от повече самостоятелност, а други се плашат отговорностите да се справят сами. Усетете какво е вашето дете. Разговаряйте с него за това, в какво иска да го подкрепяте и за областите в които то има нужда от свобода. Покажете му, че и от него зависи кога ще получи свобода. Това ще го мотивира да бъде старателно и отговорно.

Все някога пускате детето да направи първите си стъпки, когато то само придобие увереност и смелост, че може да проходи. То изследва света като се вслушва, гледа, опитва на вкус, върти в ръце. Една от първите забрани е да не лапа всеки предмет. Но бебето не разбира защо не бива, в него е заложено да опитва нещата по този начин. Колкото повече пораства и добива опитност, толкова повече неща иска да опита с всичките си сетива.

В момента в който детето тръгне на детска ясла или на детска градина вече то е до някъде самостоятелно. Ако до тогава не сте му давали свобода да прави нещата подходящи за неговата възраст, в детското заведение ще се чувства безпомощно.