Тематични игри за деца до 6г.

blankВъв възрастта от 3 до 6 години, децата започват да играят тематични игри. Най-общо тези игри се делят за момичета, за момчета и универсални.

Момчетата харесват теми за полиция, пожарна, строителство и други мъжки професии, теми от филми, теми за динозаври, теми за космоса или морето, каубойски теми, приключенски теми, спортни теми т. н.

Момичетата обичат да играят на пазаруване, шиене, готвене, модни теми и особенно любима тема е баловете. Има и редица приказни теми, които вълнуват момичетата – игри на феи, русалки, принцеси и т.н. Момичетата разиграват ролеви игри за всяка тема от домакинството, отглеждането на деца и женски професии.
Към универсалните тематични игри са игрите с животни, приказки, филми.

Децата със захлас се възхищават на безбройните, невероятно красиви тематични игри, които се предлагат днес по магазините. Но децата имат всичко, от което се нуждаят за да разиграят игра – своето въображение. Приликата с реалните предмети, хора и ситуации не е особено важна, децата се вживяват в играта и за тях тя е най-реалното нещо в този момент. До преди няколко десетилетия децата са си играели с камъчета, пръчки, растения, парцалени кукли и прости дървени животни.
В тематичните игри децата включват различни импровизирани или специално направени играчки. Видовете играчки могат да се класифицират по няколко признака:

Материали, от които са изработени играчките: дърво, метал, пластмаса, текстил, хартия, порцелан и глина и смесени материали. През последните години се появиха и играчки, които по химичен път чрез потапяне във вода променят структурата или цвета си, това ги прави да изглеждат магически.

Изработка на играчките: Изработени от производители, изработени от родители и играчки изработени от самите деца.
Според начина на игра: Тематични комплекти, настолни игри, костюми, електронни и интерактивни игри и „Направи си сам.“

Чрез игрите децата опознават, как действат нещата от живота, усвояват умения и се учат.