С кого да споделя, че съм бременна?

blankНовината за бременност е много емоционална за жената. Усещането е така съдбовно, сякаш всичко ще се промени. И в действителност след тази новина животът на всяка жена се променя.Тя вече ще носи отговорност за едно човешко същество, което ще поставя пред своите чувства и проблеми. Всичко, което ще прави и всяка мисъл ще е за него. Стане ли веднъж майка, то е завинаги. Дори, когато детето порасне и заживее свой живот, майката продължава да мисли за него.И в момента, в който жената разбере, че е бременна, тя има нужда да сподели тази новина. Но може ли да се сподели такава новина с всеки? Първите трепети жената трябва да сподели с човека, на когото има най-голямо доверие, който ще я изслуша, разбере и подкрепи.

За всяка жена това е различен човек:

Ако жената е омъжена за любимия си, вероятно с трепет първо ще сподели на него. Понякога обаче е много трудно да се каже новината на бъдещия баща… „Как ще реагира той?“. Мъжете са различни и реагират по различен начин. Повечето остават шокирани и вместо очакваната прегръдка, жената вижда един объркан мъж. Но бременната жена трябва да е подготвена и за такава възможност. Това не означава, че мъжът не се радва на новината, а че е в шок от нея. Както новината е вълнуваща за жената, тя е вълнуваща и за мъжа, макар по различен начин. Той веднага започва да мисли за огромната отговорност и в първия миг може да изпита страх, дали ще се справи. Разбира се при по романтичните мъже, реакцията може да е  така желаната прегръдка и блянове за бъдещето.

Ако обаче мъжът е с труден характер, жената може би ще предпочете да сподели първо с приятелка. На най-добрата приятелка всичко може да се каже, там очаквания няма. Жената може да си позволи да говори спонтанно, да избухва в смях или плач, да сподели страховете и мечтите си. Но приятелките са различни: Някои може просто да изслушват и подкрепят, а други да дават съвети. И приятелката може да реагира неподходящо или просто на бременната жена така да и се струва, поради бушуващите хормони.

Някои жени са близки с майките си. Ако между майка и дъщеря има доверие, може би това е подходящия вариант. Нищо не сближава майка и дъщеря, както този момент. Нейното момиче е пораснало и вече ще бъде  на свой ред майка. Майките са по-склонни да дават съвети, заради своята опитност. Хубаво е, ако биха могли да си спомнят своите първи трепети и просто да изслушат дъщерите си в този специален момент.

Има и самотни жени. Поради някакви обстоятелства те нямат близки хора и приятели. Трудно е да бъдеш самотна, бъдеща майка. Но никоя жена не трябва да бъде сама в този момент. Със сигурност има хора, които биха я изслушали и подкрепили. Такава подкрепа би могла да се намери при лекарката, в социална организация или църква. Не бива от недоверие, огорчение или гордост, жената да се изолира. Всяка бременна жена трябва да осъзнава, че за детето е важно нейното психично и физическо здраве.