С бебе на път

blankС бебе се тръгва на път само при наложителни случаи.  Бебето в ранна възраст има нужда от спокойствие и спазване на дневния режим.  Едно пътуване би нарушило спокойствието на детето, съня и храненето му, дори може да го изложи на зарази и други рискове.

Каквото и транспортно средство да се избере, ограниченото пространство, пренаселено с хора лишава бебето от чист въздух.  Специфичните миризми на превозното средство биха раздразнили детето, а някои са възможно да бъдат вредни за неговия организъм. Шума на превозното средство също може да пречи на детето да спи спокойно. Усещането, че не е на сигурно място може да го разтревожи и разплаче. Самото движение на превозното средство също може да обезпокои малкото дете.  Ако се разплаче, би било изнервящо за шофьора и другите пътници.

Затова, ако се налага да тръгнете на дълъг път с бебе помислете върху тези неща. Ето важните стъпки, които трябва да обмислите преди да организирате пътуването на дълъг път с бебе:

 • Кой е най-удобният и безопасен транспорт за вашето бебе?
 • Как да му осигурите нормална температура на помещението?
 • Как и на колко време ще проветрявате?
 • Какво ще правите, ако бебето стане неспокойно и се разплаче?
 • Колко пъти и къде ще направите престой от пътуването?
 • Как ще му осигурите правилно хранене по време на пътуването?
 • Как ще успеете да спазвате нужната лична хигиена и тази на детето?
 • Колко и какви дрехи ще вземете за из път?
 • Колко е нужното количество на вода за пиене и други нужди на детето, къде и как ще я съхранявате?
 • В периодите на бодърстване, как ще забавлявате бебето в зависимост от възрастта му?
 • Какви мерки за безопасност трябва да вземете за детето по време на път?

Независимо дали пътуването е с кола или друг превоз, за детето е необходимо специално място. Нито за вас нито за него ще е удобно дълго време да го държите на ръце, а  не е и безопасно. Може би най-добре е да се пътува с личен автомобил, най-малкото за да се ограничи детето от досег с чужди хора.  Също така, когато сте самостоятелни решавате кога да спрете, и колко бързо да пътувате.  Препоръчително е да се използват специалните седалки за деца.  Върху колата трябва да е обозначено, че пътувате с дете, за да може и другите коли да се съобразяват с това и да не се сърдят, че карате бавно. Преди пътуването направете основно почистване на колата.  През жегите в топлото време е добре да имате климатик, но трябва да внимавате детето да не настине. На път с би трябвало да тръгнете и само ако детето е в добро здраве. Ако пътуването е планирано е добре да предвидите и профилактика на закаляване и укрепване на имунната система.

Още по-трудно е когато децата са две или повече и са на по-голяма възраст. На децата им е скучно да стоят твърде много време на едно място. Започват да стават неспокойни и да хленчат. За по-големи деца, съобразете предостатъчно занимания според възрастта и интересите им. В набора със занимавки може да се наложи да вземете, дори изкушения, които иначе не бихте дали на децата си – бонбони,  гризки и други забавни храни, които биха нарушили  храненето за деня, но пък за важни за усмиряването на децата по време на дългия път.  Разбира се ако може без тези неща, би било добре, но все пак се снабдете и с тях за спешен случай, в който нищо друго не помага.  Повечето деца се радват на фокуси и изненади. Вземете достатъчен брой дребни изненади, които да разпределите за целия период на пътуването. Не чакайте детето съвсем да се разплаче за да го изненадате с нещо интересно. Следете за неговите реакции и при първите признаци на безпокойство и отегчение, предприемете нещо интересно.  Вземете цветни, нови книжки, подгответе се с няколко приказки или забавни истории, песнички и стихчета за деца на неговата възраст. Не забравяйте да вземете любимата му играчка, тя ще му дава сигурност в новото изживяване.  От голямо значение е всичко до което се докосват децата да може да бъде чисто.  От стриктната хигиена у дома, детето изведнъж ще попадне в нова среда, това може да доведе до алергии и други неприятни реакции.

При престоя не оставяйте детето и за миг без надзор. Рисковете да се изгуби или да попадне в опасна ситуация извън дома са много големи. Нищо друго не е от значение, освен сигурността на вашето дете.

С бебе на път е нужно повече внимание и предвидливост, вземете в предвид съветите и индивидуалните нужди на вашето дете, за да бъде пътуването успешно и комфортно.