Сън за родителите на бебето

blankПроблеми със съня имат почти всички родители. Системното недоспиване изтощава и помрачава радостта от родителството. Родителите стават нервни, невнимателни, неадекватни и това води след себе си други последици. Като цяло те имат усещането, че нямат контрол върху живота си.

Лягайте си рано

Не пропускайте да си легнете дори да е  18:30, защото това може да е единственото възможно време за сън. Работата може да почака, тя никога няма край, но ако не сте отпочинали, тя наистина ще ви се струва безкрайна.

Бъдете гъвкави

Ако единият родител е сова, а другият чучулига, нека нощните грижи за бебето поеме и без това будуващия родител. Ако това е бащата, а майката все още кърми, той може просто да подаде на майката бебето и тя да го накърми без да се буди изцяло. Наградата за това негово „усилие“ е да се наслаждава на ангелската гледка и да се чувства част от нещо съвършено.

Спете, когато бебето спи

Унесе ли се бебето, веднага се възползвайте от възможността за малка дрямка.

Гушнете се с детето

Ако бебето не иска да спи, а търси внимание, гушнете се заедно в голямото легло, гледайте се, говорете си тихо, галете го по главичката, пейте му приспивни песни и от хубавите емоции ще се унесете. Поспете заедно.

Щом се появи помощ, поспете

Щом се появи, кой да погледа бебето, това е чудесна възможност да поспите безметежно.

Спете на смени

Ако бащата все се оплаква, че не може да се наспи, по-добре е да поеме малко време с бебето, за да може майката да се наспи и да се грижи по-пълноценно за детето. Често това, че бебето не заспива е защото майката е нервна, от недоспиване и това се пренася и на него. Ако задружно се справяте с проблема, скоро цялото семейство ще се успокои.

Бебето да спи при родителите си

Хубаво е бебето да е самостоятелно, да има собствено легло или стая, но ако въпреки това е неспокойно и при родителите си спи, в името на съня го вземете при вас.

Опитвайте нови неща

Детето може да е прехранено или да не му достига храна, може да е изнервено или да му е скучно, може да му е топло или студено.  Може да му е светло или страшно, може да му е шумно или твърде тихо. Опитвайте с различни неща, само така ще разберете, какво успокоява и осигурява на бебето спокоен и дълбок сън.