Стрес по време на бременност

blankСтресът при жените продължава по време на цялата бременност. Причини за това са физиологичната промяна на организма, мислите за предстоящите грижи, за здравето – и своето, и на бъдещото бебе, страхът от раждането. Преживяванията могат да бъдат свързани с информация за бременността, с посещението на женски консултации, общуването с медицинския персонал, с конфликтите в семейството и в работата.

Стресовата реакция привежда в действие вътрешните ресурси на организма, спомага за освобождаването на физиологичните процеси на по-високо ниво. Бременността и раждането без такава реакция са просто невъзможни. Дори когато всичко е наред и бъдещата мама е щастлива, тя изпитва стрес.

Източник на стрес може да стане всеки дразнител – физически или психически. Физически са студ, горещина, жажда, физическо натоварване и т.н. Психичните дразнители предизвикват емоционално напрежение. Това могат да бъдат обида, лъжа, претоварване с информация и т.н. Дразнител става не само даденото събитие, но и това човек се отнася към него, какво мисли за него, как го оценява.

При възникване на стресова ситуация се активират всички системи в организма – увеличава се честотата на сърдечния ритъм, повишава се кръвното налягане, появява се емоционално напрежение. Когато първите признаци на реакция на тревожност почти изчезват, се включват функционалните запаси на организма и нивото на активността се издига много по-високо от обичайното.

Стресът подготвя организма за променените ситуации, дава възможност по-добре да се приспособим към тях. Много радостни и тъжни събития могат да мобилизират вътрешните ни резерви, да укрепят организма, да го направят по-силен.

В случай, че въздействието е много силно или продължително, се стига до изтощение на организма. Отново се появяват признаци на тревога, но този път са необратими.

Как да различим положителния стрес от негативния?

Признаците на негативния са:

 • бърза умора и чести грешки в работата;
 • липса на удовлетвореност от свършената работа;
 • невъзможност за съсредоточаване;
 • загуба на чувството за хумор;
 • лош сън, с кошмари, сънливост през деня;
 • непреодолимо безпокойство;
 • често сърцебиене;
 • треперене на тялото;
 • виене на свят;
 • главоболие, болки във врата;
 • обрив по кожата.

Негативният стрес провокира усложнения по време на бременността, увеличава токсичността, предизвиква огромен брой различни заболявания, причинява аномалии при раждането. Затова е необходимо да се разпознават признаците и да се предприемат мерки.

Да избягаш от стреса е невъзможно, но можеш да се научиш да улавяш появата му или да намалиш загубите до минимум. Ако искате да се чувствате щастливи,  трябва да реализирате природния си потенциал, изразявайки се в някаква сфера.

Обсъждайте проблемите. Обсъждането им на глас помага за тяхното разрешаване. По принцип не случилото се е толкова неприятно, а начинът по който го възприемате вие.

Научете се да разпускате. Седнете удобно, концентрирайте се върху дишането си. Дишайте бавно и дълбото, съсредоточавайки вниманието си на всяко вдишване и издишване. Представете си, че сте на блажено място.

По-често мислете за хубави неща. Пригответе си няколко позитивни изрази, например „Аз съм уверена и спокойна“ или „Всичко ще бъде наред“ и си ги повтаряйте колкото може по-често.

Мислете рационално. Ако не си представяте бременността като нещо катастрофално, то и няма да се стигне до негативни реакции.

Намерете упражнения, които се вписват в живота ви. Ако сте се развълнували или разстроили, може просто да излезете малко и да повървите на чист въздух. Водата  успешно премахва стреса, подобрява циркулацията на кръвта, разтваря грижите и отмива нервното напрежение. Може да подържите ръцете си под струя топла вода на мивката до момента, в който не почувствате, че напрежението изчезва.

Дайте воля на емоциите си. Поплачете, не се притеснявайте – това е добър начин да се премахне стресът. Когато ви е весело – смейте се. Смята се, че една минута смях е равна на изгорени за 45 минути калории при умерено физическо натоварване.

Сексуалното общуване с любимия човек оказва благотворно въздействие на организма, помага да се справите с безпокойството и други негативни преживявания. Ако по някакви причини сексът в дадения момент ви е противопоказен, заменете го с масаж или взаимни ласки в приятна обстановка.

Хранете се правилно. Обърнете внимание на диетата си и я балансирайте. Хубаво е ако храненето е не само здравословно, но и осъзнато. За целта се съсредоточете върху това как изглежда яденето, огледайте всяка хапка, преди да я сложите в устата си. Обърнете внимание на аромата, яжте бавно, дълго предъвквайте, наслаждавайте се на вкуса. Между другото, някои продукти притежават успокояващо действие: пшеничен зародиш, стафиди, банани, кориандър и целина.

Сънят – най-доброто лекарство. Постоянното недоспиване води директно до негативен стрес. Опитайте се да не спите през деня, дори и да ви се иска. Не лягайте прекалено рано, не яжте преди сън, но и не заспивайте гладни. Направете си правила за лягане за сън и ги следвайте.