Спортуването при децата

blankНе искате в един момент да откриете, че хлапето ви не може да се отлепи от компютъра или телевизора, нали? Затова е най-добре да го запознаете със спорта още от най-малка възраст. Така с течение на времето то ще се научи да го обича, а може да се превърне и в неговия начин на живот. Всички знаем, че спортът е много важен не само за физическото, но и за психическото здраве на децата. По-буйните от тях ще се научат на самоконтрол, по-срамежливите ще добият повече увереност, а по-затворените ще станат по-контактни.

Първите упражнения сте правили с детето още когато е било бебе. Във възрастта до три години е добре да на детето да се показват простички упражнения. Да му се позволи да тича на безопасни места, да кара колело и да се занимава  с други динамични игри.

В предучилищна възраст идва времето за обособени спортни игри, които да му доставят удоволствие и така да изградят емоционална връзка с движението и любов към спорта.

Момичетата може да се занимават с танци и художествена гимнастика, а момчетата с футбол, тенис, айкидо или друг подходящ спорт. Всяко дете може да се занимава с универсалните спортове.

Насочете детето към този, който отговаря на неговите интереси и възможности. Не търсете престиж, преследване на рекорди и други амбиции, нека детето спортува това, което му идва отвътре. Само така то ще продължава да го прави.

Излизайте семейно сред природата и играйте на различни спортни игри. Топка, фризби, федербал, гоненица – изпитайте заедно удоволствието от движението. През зимата карайте шейни, ски, кънки на лед.

Не отказвайте на детето колело, ролери, скейтборд. Тези неща не трябва да са награда, а сред приоритетите на семейството. Не му забранявайте разходки с приятели. Достатъчно е да се погрижите за безопасността и отговорното отношение на детето.

Запишете детето на лагер. Там със сигурност ще има много динамика и спортни игри.

Особено обърнете внимание, ако детето прояви интензивен интерес към някой спорт. Заведете го при специалист да тества потенциала му и да препоръча къде да го запишете да спортува. Все пак при енергични и ентусиазирани от динамичния живот деца е добре да се погрижите това да не излиза от контрол, за сметка на другите занимания, като училището например.

Внимание трябва да е обърне и на мудните и затворени деца. Не можете насила да ги принуждавате да се движат и да се събират с деца. При тях проявете търпение и изобретателност за да откриете динамични занимания, които ще ги развълнуват. Дори само разходка сред природата ще е достатъчна.

И като говорим за спорт, нека той да не е на всяка цена. В този смисъл не претоварвайте хлапетата. При децата в предучилищна възраст не трябва да надвишават 4-6 часа седмично.