Спа и козметични процедури по време на бременност

blankБъдещите майки могат да правят някои спа процедури по време на бременността.  Само трябва да се избягват високите температури, те вредят на майката и на бебето.

Масажът е много хубаво нещо по време на бременността. Ще ви помогне да намалите стреса, освен това подобрява кръвообращението и облекчава дискомфорта и болката. Важно е да изберете специалист, който е добре запознат с измененията в тялото по време на бременността. Препоръчителен е пренеталният масаж. Той е подходящ за бременни, след четвъртия месец. Добър вариант е, тъй като е полезен за кръвообращението и нервната система. Масажа помага да се отпуснете и да преодолеете по-леко някои неблагоприятни ефекти на бременността. Па време на процедурата не трябва да лежите по гръб, а да сте в полулегнало положение. Така се избягва  притискането на важни кръвоносни съдове, което може да доведе до рязко падане на кръвното налягане.

Подходящ е и масажът на лицето, спомага за отпушване на порите, предпазва от  акне и от други кожни раздразнения. Ако обаче кожата ви е по-чувствителна при допир избягвате тази процедура. Масажът на ходилата е чудесен вариант, тъй като помага  за справяне с отоците и чувството за умора в краката. Избягвайте интензивния масаж върху крака, ако имате разширени вени.

Повечето процедури за тяло не са препоръчителни в последните три месеца от бременността, с изключение на гореспоменатите масажи, както и маникюрът и педикюрът. През бременността ноктите растат по-бързо и са по-здрави и можете да им се радвате. Използвайте качествени материали за маникюр и избягвайте салони с много посетители и изпарения на химикали.

Според специалисти кола маската е безопасна в първото шестмесечие. В следващия период вече зависи от търпимостта ви към болка, защото тя може да предизвика контракции. Тази процедура зависи и от чувствителността на кожата ви през бременността.

Доставете си удоволствие с  ароматерапия, ако понасяте  миризми. Препоръчително е да се избягват аромати на  жасмин,  бял равнец,  канела, индийско орехче, анасон, босилек, градински чай, див пелин, девисил,  естрагон, кедър, карамфил, розови листа, майорана, мента, тръстика. Опитайте ухания на лавандула, цитруси и здравец. Етеричните масла не трябва да имат допир с кожата, защото има голяма вероятност да да се абсорбират достигнат плацентата.

Плуването тренира тялото, повдига тонуса, освен това е идеална подготовка за раждането. Ако обаче бременността ви протича с усложнения, по-добре не рискувайте. Проверете за специализирани курсове по плуване за бременни или посещавайте басейн с инструктор.

Сред процедурите, които може да си позволите в месеците, в които очаквате дете, е механичният пилинг (с плодови киселини). Той освежава и овлажнява. Лекият лимфодермален масаж пък помага за освобождаването от  излишната течност и токсини от организма. Препоръчителни са и компресите с топъл парафин, те подобряват кръвообращението и прави кожата копринено мека, също така отпускат и премахва умората в краката. Можете предотвратите стриите с хидратиращи кремове, лосиони и маски.