Първата възглавница на детето

blankМалките деца спят добре без възглавница, тя не е необходима за удобния сън на детето.

Препоръчително е детето да спи без възглавница до навършване на 2-годишна възраст. За бебета основният проблем при употребата на възглавницата е повишения риск от синдрома на внезапната детска смърт .

Подходящ момент да въведете възглавницата е когато смените бебешкото легло на детето с по-голямо. Първата  възглавница трябва да е плоска и твърда за да се намали риска от случайно задушаване.
Докато детето спи спокойно по гръб, то не се нуждае от възглавница. Когато започне за спи настрани и в други пози, и слага ръчичка под главата, то има нужда от възглавница.

Когато  вече се е  увеличила ширина на рамото, то повдига тялото и главата „пада“ надолу към матрака на леглото. Това положението е неудобно и вече  е добре да се сложи възглавница.

Друг признак, че може да се слага възглавница е след като гръдната обиколка, стане по-голяма от обиколката на главата. И двете обиколки ги мерят в детската консултация.

Дали първата възглавница е удобна на детето? Ако детето не я използва,  изхвърля я от леглото си,  слага под главата си  плюшена играчка или събират завивката си на топка и отново подпират глава, значи че възглавницата не му е удобна. В такъв случай му направете възглавница наподобяваща това, върху което му е било сладко да спи. Всяко дете има  индивуално предпочитание за комфортен сън.

За да сте сигурни, че е подходяща възглавницата, измерете разстоянието от външната страна на рамото до вратлето, колкото сантиметра е тази дължина, толкова висока трябва да е възглавницата на детето. В зависимост от растежа на детето можете да променяте и възглавницата. Когато ширината на рамото се увеличи, е време да се направи нова възглавница на детето.