Неразположения при бременност

blankДумата бременност, произлиза от бреме, тежест. Освен бремето да носи още едно същество в себе си, по време на бременността, жената може да изпита и други  неразположения. Не значи, че ще ви се случи всичко това, информацията е за да не ви плаши, ако забележите подобни промени.

Промяна в ставите

По време на бременността претърпяват промени в костната система. Тялото се подготвя за по-голямото натоварване, тазовите стави се променят, при някои жени се малко се уголемяват и крайниците. Затова може да променят номера на обувките, които са носили до сега.

Промененият център на тежестта и отпускането на ставните връзки е възможно да доведат до неприятни болки в гърба и кръста, както и до притискане на нерв. Масажи, упражнения за разтягане и по-малко стоене на крака могат да облекчат тези усещания.

Козметични промени

Косата по време на бременност може да се промени – от права да стане чуплива и обратното. По-често бременността се отразява благоприятно върху косата, става силна, бляскава и по-гъста. Играта на хормони, може дори да промени цвета на косата. Повишената циркулация в организма може да увеличи притока на хранителни вещества към косата.

Повече хранителни вещества могат да достигнат и до ноктите. Някои бременни се забелязват  по-здрави и по-бързо растящи нокти.

Промяната в пигментацията на кожата, не е приятна. Увеличеното производство на пигменти води и до появата на т.нар. линеа негра – тъмна вертикална линия, спускаща се под пъпа, както и до потъмняването на ареолите на гърдите.

При бременност може да се забележи промяна по кожата е Акнето. По този симптом се наблюдават и двете противоположни явления – при някои бременни се появяват пъпки, а при други, които са страдали от акне по време на менструация, кожата се прочиства.

Разтягането на корема е доста голямо изпитание за кожата. Дори и да се маже  добре с качествени масла, възможно е от време на време да усещате сърбеж.

Някои майки недоволстват от прекомерно окосмяване. Други пък се радват на спиране на окосмяването.

При някои бременни може да се появят брадавици.

Храносмилателни неразположения

Прословутото сутрешно гадене. То е едно от най-често срещаните неразположения, но фактически е полезно, защото изостря хранителната чувствителност на жената и така помага тя да приема само най-прясната и полезна храна.

Неприятно разположение по време на бременност, са киселините.

Ефектът на хормоните релаксин и прогестерон се изразява в отпускане на мускулите, което забавя перисталтиката на червата. От друга страна, матката притиска ректума. Всичко това може да доведе до по-често отделяне на газове и по-трудно контролиране на мускулите в тази област.

Промени в кръвното налягане

При някои жени се наблюдава понижаване на кръвното налягане през 9-те месеца. Това, както и отпускащото въздействие на хормона прогестерон често водят до сънливост. При повечето бременни това състояние се наблюдава само през първите три месеца на бременността.

При други жени, които цял живот са били с ниски стойности на кръвното, по време на бременността забелязват, че то леко се повишава. Кръвообращението се засилва и кръвоносните съдове се разширяват. Резултатът – усещане за топлина. Може да зачестят моменти на изпотяване, по тази причина или заради  по-засилена секреция на потните жлези…

Промяна в сетивата

Оказва се, че и очите могат временно да се поддадат на промени и да ви е по-трудно да фокусирате разни предмети.

Докато при повечето майки обонянието през бременността се изостря, има и такива, за които усещането на миризми става почти невъзможно. Това се дължи на промени в лигавиците. Те могат да станат по-чувствителни и подути и да доведат до запушване на носа и постоянни секрети.

При някои жени по време на бременност се променя  вкусът в устата, като металически, горчив или просто лош вкус.

Има бременни жени, които усещат неразположения, с усещането за ориентиране. Чувстват се по-разсеяни и дезориентирани от обикновено. Дали поради липса на магнезий и витамини от група В, от умора или объркани емоции, при бременност може да се усети разсеяност и дезориентация.