Мраморът в банята – идеи!

blankЕдин от най-добрите материали, когато става въпрос за обзавеждане на вашата баня, е мраморът. Понякога мраморът наистина може да излезе малко по-скъп, но това е удоволствие, което си струва цената. Той се използва още от древни времена до наши дни и служи за направата на бани, спа центрове, тоалетни, сауни, зали и всякакви други помещения. Съществуват всякакви видове мрамор, който можете да закупите от магазините. С най-различни възможностите за цветове, има го във всякакви разновидности – сиво, синьо, червено, черно…

Какво точно е мраморът като материал? Той е метаморфна скала, която съдържа доломит и калцит. В превод от гръцки – камък от кристал. Най-голям добив на мрамор има в Италия, Гърция, Франция и Норвегия. Добив на мрамор в България има в планините в Рила, Пирин, Родопите и Странджа планина.

Ако искате наистина стилен под за банята, то трябва да знаете, че идеалната комбинация е мрамор и гранит. И двата материала са с много голяма издръжливост, трудно се замърсяват и за поддръжка се изискват минимални усилия. Мрамора и гранита на практика са неразрушими. Не могат да се надраскат и дори се смята, че поставени веднъж, са за цял живот. Освен това, комбинацията от двата материала ви дава възможност за още по-голям избор от цветове. За банята има всякакви цветови решения – от розово до черно. Смята се, че такава комбинация е малко по-нестандартна за интериор, но пък е практична.

Комбинацията от мрамор и дърво придава на банята ретро стил и изглежда деликатна и изтънчена. Материалът мрамор може да се оформи във всякакви форми, а също и да се полира. По този начин се получават много красиви цветни нишки отгоре му. При изграждане на един ретро стил в банята, повечето дизайнери предпочитат именно мрамора измежду всички видове благородни камъни. Той е символ на пищност, блясък и простор.

Вече ви предупредихме, че мраморът е скъп. Ако все пак го искате във вашата баня и няма как да си го купите, има и други решения. Подобен е мраморният гранитогрес. Това е нов материал с наистина високо качество и много добри устойчиви характеристики.