Малкият стопанин на нашия дом

blankИма ли дете у дома, цялото жизнено пространство започва постепенно да се променя и адаптира към потребностите му. И дори детето да си има стая с всичко необходимо  в нея,  постепенно то ще маркира всяко ъгълче в дома. И според възрастта му ще приспособявате всичко така, че да е безопасно и удобно. Местата, които обикновено са максимално пригодени, са тези, където детето се учи и получава опит, затова е важно тази среда да съответства на възрастта му, за да е в помощ при неговото развитие.

След три годишна възраст, за детето всичко трябва да бъде като при възрастните, само че в по-малки размери. Поне хлапетата твърдо вярват, че трябва да бъде така,  интересно им е всичко, което се прави вкъщи и те могат да ви станат добри помощници, ако им предоставите свободата да го направят.

Включвайте детето при приготвянето на яденето и масата. Разбира се, всичко, което ще прави то, трябва да бъде напълно безопасно за него, винаги има такива задачи, които можете да прехвърлите на него, без да се страхувате, че може да се нарани от остри или режещи предмети.

Добре е в кухнята на достъпно място да държите салфетки и четчица и лопатка, с които той да почисти, ако нещо бъде разсипано. Така ще може да го научите да поддържа чистота около себе си.

В тази възраст детето изпитва потребност да се грижи за някого. Поливане на цвете или отглеждане на рибки може да вдъхнови детето. Наблюдаването на рибките действа много успокояващо.

Добре е на детето да са достъпни книги, а също и материали за творчество. Голямо значение в тази възраст имат енциклопедиите с картинки, които рано или късно ще започнат да привличат вниманието на отрочето ви. Затова е добре и да бъдат съхранявани на открити и достъпни за него места – рафтове или кутии, където лесно може да се поддържа ред.

За да не пипа дисковете ви с музика, малкия човек нека има по-обикновен плейър и рафт, на който да бъде поставен заедно с дисковете. На него хлапето ще може да слуша музика или аудио приказки, когато поиска.

При избора на развиващи играчки обръщайте голямо внимание и на тяхното качество. Не си струва да напълвате дома си с огромно количество интерактивни играчки, по-добре вземете добри конструктори, пъзели и игри, които дълго време ще вършат работа. Нека да бъдат предмети за ролеви игри, а също просто кутии, пластмасови бутилки, парчета плат, на които хлапето ще намери ново приложение, следвайки фантазията си.

Наблюдавайте внимателно детето си и пригодявайте дома според интересите му, а то ще ви удиви със самостоятелността си, новите си навици и големия интерес към опознаването на света.