Личност ли е бебето?

blankПовечето родители  възприемат бебето си като мило същество, което само се храни, пишка и спи. Освен това го смятат за свое притежание и че от тях зависи каква личност ще стане.

Бебето  се ражда със собствен темперамент, характер, заложби. Родителите трябва да се научат да възприемат бебето си като индивидуалност, още с новината за съществуването му и от рано трябва да свикнат с мисълта, че един ден ще бъде самостоятелна личност. Следвайки съветите за грижи по отглеждането му,  родителите трябва да ги прилагат  в съответствие с личните предпочитания и особености на детето.

В храненето родителите трябва да се съобразят с потребностите на своето дете. От една страна трябва да се спазва хранителен режим, съобразен с възрастта на детето, да му предлагат здравословни храни,  но от друга трябва да се съобрази с предпочитанията на детето си и дори понякога да се по глези.

Придържайки се към дневния режим  на детето за съответната възраст родителите  също трябва да го съобразяват с индивидуалните потребности на своето дете.  Има по-кротки деца,  но има и активни, с потребност за повече игри и занимания.  Родителите трябва да намерят баланса в дневния режим на своето дете, който е важен за израстването му като личност.

Относно потребностите от емоции бебетата са различни. Някои имат нужда от много любов и внимание, други се дразнят от прекалено много общуване. Ако бебето е щастливо, значи сте намерили точната доза внимание, което да му давате.

Детето само си показва, как е най-добре да бъде възпитавано. При някои наказанията, при други деца наградите играят по-голяма роля във възпитанието,  а най-ефективен е оптималният баланс между двете.  Личният пример, любов, внимание и уважаването на детето като личност,  в съчетание с други методи за възпитание,  са най-добрата комбинация  за пълноценно развитие.

Планирайки каква професия и социален живот ще има детето им, родителите трябва да наблюдават  заложбите и интересите му и да се стремят да ги развиват,  а не да налагат  своите неосъществени амбиции.

Когато избирате играчки за бебето,  изучете неговия вкус, неговите потребности, неговите начини да се забавлява и така ще намерите точните, интересни и развиващи неговите способности играчки.

Бебето харесва някои цветове и материи повече от други и се съобразявайте с това, когато избирате дрехи и спално бельо. Всяко дете си има и лични предпочитания за звуците, думите, интонацията, музиката. То може да харесва определени аромати и да не понася други.

Всичко е от значение за комфорта на вашето бебе и неговото израстване като пълноценна, свободна личност.  Намерете точния баланс между полезното и приятното за вашето бебе, в това се състои родителската грижа.  Доброто настроение е важна част от здравето на всеки човек и осигурявайки на своето дете нещата, които харесва вие се грижите за да расте здраво.