Как да създадем у децата правилни хранителни навици?

blankВ днешно време, жените все по-малко стоят в кухнята. Това би трябвало да се смята за социална придобивка – всички модерни уреди за приготвяне на храна, изобилие от разнообразна храна в близкия супермаркет и най-вече полуфабрикати, за които са нужни няколко минути в микровълновата. В много реклами на полуготови храни се набляга, че скъсеното време за приготвяне предоставя повече време заедно.

Всъщност част от уюта е семейството да приготвя храната заедно – да се седне на масата е само част от процеса. Децата имат нужда да виждат от къде идва храната. А съвременните деца знаят – от супермаркета. Следващото поколение навярно ще пазарува онлайн, и всички продукти ще идват с куриер.

Все по-голямото отдалечаване на хората от живите продукти, превръща хората  в  консуматори. И ако в един момент човек се окаже без пари, налични или в карта, той няма да знае как да се снабди с храна и ще се окаже напълно безпомощен човек във време на изобилие.

 

Завръщане към натуралното хранене.

Първата стъпка е поне веднъж седмично в семейството да се приготвя натурална храна. Това означава храната да се приготви от естествени съставки – свежи подправки, плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, варива и др.

Изключете телевизора, компютъра и мобилните си телефони. За тих фон можете да пуснете приятна музика.Нека наистина семейството е заедно. 

Цялото семейство да участва в приготвянето на храната. Децата са любопитни и инстинктивно искат да усетят процеса на готвене – беленето и нарязването на продуктите, приготвянето, декорацията и поднасянето. Участвайки, родителите ще опознаят и предпочитанията на децата си, а това със сигурност ще им  помогне да поднасят занапред храна, която всички ще харесват.

Колорита от цветове и аромати ще насити сетивата много преди храната да бъде опитана. Докато се готви децата със сигурност ще задават въпроси: Какво е това? От къде идва? За какво е полезно? Пробуденото детско любопитство ще трябва да бъде задоволено. Най-напред с картинки от книги и филмчета ще покажете на децата произхода на различните продукти. В даден момент ще се заинтересуват къде може да  наблюдавате  производство на зеленчуци или плодове.

Можете да отгледате в домашни условия, в саксия различни зеленчуци и подправки – магданоз, босилек, мащерка, копър,  лук и други. Зеленината от свежите продукти ще донесе красота и уют в дома и винаги пресни подправки за трапезата – вкусни и полезни.

Разбира се ако имате двор, възможностите за отглеждане на малки количества от необходими хранителни продукти се увеличава.

За децата е невероятно изживяване да видят как от посято семенце пораства растение, което дава цвят и след това плод.

 

Грижа за здравословното хранене

Прекрасни мигове заедно, приготвяйки сами храната си, опознавайки вкуса си, ще накарат членовете на семейството  да предпочитат свежата храна.

Инстинктивно вече ще търсят по-свежа и полезна храна, но и екологично чиста. Родителите, а и самите деца ще започнат да търсят продукти отгледани при възможно най-добри условия, не обременени с химикали от наторяване и обработка за съхранение. Успоредно се  осъзнава, че всичко в природата е взаимно свързано и  грижите за съхраняването на природата са важни.

Отношенията между членовете на семейството ще станат по-добри, заради времето , прекарано заедно. Здравословното хранене ще се отрази на здравето и външния вид на всеки един.

Затова опитайте да се забавлявате в кухнята заедно, наслаждавайте на домашна храна, здраве и уют у дома!