Как да съвместим децата и романтиката?

blankСлед раждането на детето младата двойка има все по-малко време за романтика. На дневен ред са памперсите, храненето, дневните и нощни „концерти“. Мама придобива все по-измъчен вид, а татко се старае да работи, за да осигури всичко необходимо на семейството си. Често личният им живот отива на заден план.

От време на време намират възможност да изпълнят съпружеските си задължения, но при такова натоварване да отпочинеш психически е доста по-трудно, отколкото да се разтовариш физически. Почти са забравени вечерите, когато сте си принадлежали единствено един на друг, и дългите нощи, пълни със страст.

За да не изчезне цялата романтика заради битовите проблеми и за да не се чудите защо внезапно сте изгубили интерес един към друг, се опитайте да намерите в новия живот с бебето малко място за любовта ви.

Вместо сами да разхождате в почивните дни мъника или да го връчвате на таткото, а вие през това време да чистите, излезте цялото семейство на чист въздух. Не бягайте по магазините да пазарувате каквото ви е необходимо, забравете за малко за всичко това. Докато бебето спи в количката си, вие можете да отделите време за себе си, да се подържите за ръка, да поговорите. В крайна сметка никой няма да ви попречи да се целувате или просто да поседите прегърнати на някоя пейка, както сте го правили в началото на връзката си. Не мислете, че ще изглеждате глупаво. Спомнете си, че вие сте си същите мъж и жена, обичащи се един друг, само вече си имате и бебе.

Добавете романтика във вечерите у дома. Не се опитвайте да ги приключвате задължително със секс – нека той бъде приятното допълнение. Важен е не той, а възможността отново да се настроите на вълната на другия, да си спомните колко е хубаво просто да бъдете заедно с любимия човек. Едва ли ще успеете да направите романтична вечеря и вана с плуващи розови листенца в нея, ако отрочето ви не ви радва със спокоен сън до сутринта. Но след като го сложите да спи, можете да запалите свещи (или просто да намалите светлината), да отворите бутилка вино (сок или чай, ако кърмите), нещо леко за похапване и просто да постоите заедно.

Може да не се занимавате да приготвяте нещо, а да си поръчате по телефона – салата например или суши, или просто пица. Дори пакетче с някакви ядки или пуканки ще свърши работа, ако просто сте решили да поседите заедно и да погледате филм.

Започнете да си припомняте най-романтичните моменти в живота ви. Спомените ще ви върнат към забравените чувства, които сте изпитвали, и ще ви дадат необходимото настроение.

Не се страхувайте да се смеете над малките глупости, които сте правили под влияние на любовта – и правете нови. Скучно е да бъдете постоянно сериозни и разсъдливи хора.

Ако имате възможност, оставете бебето при някоя от бабите или при бавачка, възползвайте се от свободното време и отидете на кино, на кафе, в парка… Времето, в което ще бъдете само двамата, е безценно.

Подарявайте си един на друг малки, но приятни неща, картички, цветя само заради това, че ви се е приискало да видите усмивката на любимия човек. Не свързвайте подаръците само с определени дати.

Целувайте се и се прегръщайте, когато някой от вас излиза или се прибира вкъщи. Говорете си мило, дръжте се за ръце, често се усмихвайте един на друг. За да не изстинат отношенията ви, не е задължително да разгаряте огъня, достатъчно е просто да поддържате този огън с тези простички и приятни неща.

За да бъдете добри родители, трябва да бъдете щастливи хора.