Как да сме на едно мнение по въпроса с възпитанието?

blankОтношенията между родителите имат огромно влияние върху развитието на детето и неговото психично състояние.

Често въпросите, свързани с възпитанието на децата, са причина за спорове между родителите. В действителност това е едва ли не борба за власт – чии фантазии ще бъдат реализирани в живота?

В първите месеци майката се грижи за бебето. Тя взема решенията за потребностите му. Ролята на бащата се свежда до механични и силови упражнения – да пренесе количката, да шофира до болницата, да отиде до детската кухня…

Но ето, че хлапето расте и възникват въпроси, по които таткото се чувства по-компетентен – образование, кариера, бъдеще.

Възрастните си дават сметка, че детето е личност са в състояние са да отделят собствените си амбиции. Ако отношенията между съпрузите са партньорски, ролите са разпределени гъвкаво, а родителите са взаимозаменяеми при грижата за детето, то ще могат да изработят общ план и простички неща като в каква детска градина или училище да запишем детето няма да бъдат поводи за борба.

Ако само таткото носи доходите вкъщи, то и тревогите са повече, а неговият глас е с повече тежест. Когато и двамата родители работят, позицията на майката е по-стабилна, конфликтите са по-малко и двамата знаят как да се договарят.

Какво става обаче, ако таткото твърдо е решил, че 7-годишното дете трябва да премине под неговите грижи, а майката да поеме поддържащата роля но тя изобщо не е съгласна с това, тъй като не смята с никого да дели властта над детето?

Как да се реши проблема?

  • Като начало е добре да осъзнаете на кого приличате. Точно в този момент, в който се карате и сърдите – кои сте вие? Кого от родителите си копирате? От чие име говорите? (викате);
  • Трябва да изясните проблема. Какво именно се опитвате да решите? С какво ще се занимава детето в следващите няколко месеца или цялата му съдба оттук нататък? Това обаче е доста относително. Светът е непредсказуем. Невъзможно е да отгатнете какво ще е необходимо на детето след примерно 10-15 или 20 години, когато то ще навлезе в реалния живот;
  • Какъв свой проблем решавате в момента? Опитвате се да заглушите някаква тревога? Представяте се като „добри родители“, защото много работите и малко се занимавате с децата? Конкурирате се? Или трябва да настоявате на своето, защото всичко е борба за власт?

Ако вие честно си отговорите на всички тези въпроси, вероятно ще можете да постигнете някакъв компромис.

Или просто проверете какви са реалните потребности на детето. А продължавате да се карате и за най-малкото и не можете да преодолеете това, се посъветвайте със специалист.