Как да разбера дали съм бременна?

blankПървите признаци на бременност са закъсняла менструация, свръх емоционалност, промяна на настроението, а понякога и хранителни неразположения. Все пак наличието им или тяхната липса не гарантират на сто процента за бременност.

Закъснялата менструация може да се дължи на стрес, промяна на климата и храненето, здравословен проблем. Все пак при здрави жени с редовен цикъл е един от главните сигнали за промени в организма и най-вероятно наличие на бременност.

Промяната в настроението също може да се дължи на нещо друго. При чувствителните или неуравновесени жени то не е нещо ново. Но при спокойна и уравновесена жена, може да е знак на хормонални промени, породени от бременност.

Прословутото, сутрешно гадене е всеизвестен признак за бременност. В миналото, наред с горе изброените симпгоми е било доказателство за бременност. Само допреди сто години за доказване на бременност е можело да се съди само по външни фактори.
Имало е и така наречения тест с жаба, който на хормонален принцип е показвал дали жената е бременна.
За щастие днес лесен за употреба тест за бременност, може да се закупи от всеки супермаркет.

Това е и първото нещо, което може да се направи при съмнения за бременност е закупуването на един или няколко теста за бременност.
Поинтересувайте се кой от тестовете е най-сигурен или ако имате възможност купете няколко. Следвайте инструкциите в опаковката и направете теста.
Ако резултата от теста е положителен, това със сигурност означава, че сте бременна. Ако е отрицателен, не е гаранция, че не сте бременна.

Разбира се след теста или вместо него, е добре да отидете на преглед при гинеколога.
Той ще установи със сигурност наличието или липсата на бременност, ще направи ултразвук и други изследвания, ще определи приблизителната дата на раждане и ще даде съвети за здравословен живот на бременната жена.