Как да подготвим стаята на новороденото?

blankДа станеш родител е безценно преживяване, свързано с много емоции и безкрайно щастие. Разбира се, това е събитие, което изисква значителна подготовка и то още преди бебето да се е появило на бял свят. Ако ще ставате родители за пръв път, вероятно се чудите  кои са най-важните неща, които трябва да вземете и кога трябва да ги купите – преди или след като Вашето съкровище се роди. За да Ви помогнем, в тази статия сме постарали да обобщим основните неща, които ще Ви помогнат да подготвите стаята на новороденото, така че да бъдете спокойни, че сте готови да го посрещнете в дома си.

Ремонт и освежаване на детската стая

Ако сте преценили, че е необходимо да ремонтирате или да освежите стаята на новороденото, това определено е нещо, което да направите поне няколко месеца преди раждането. Обикновено някои родители изчакват да знаят какъв ще е полът на детето, за да изберат подходящи цветове за стените, а също и мебелите. Разбира се, винаги може да предпочетете неутрални цветове, които пасват чудесно както за момиченце, така и за момченце. Ремонтът ще отнеме известно време, затова е по-добре да започнете от рано, за да не правите всичко в последния момент. Освен това, боите и почистващите препарати остават силен аромат в помещението, който може да подразни нежната детска кожа или да затрудни дишането. Затова по-добре не рискувайте и  оставете стаята да се проветри, преди детето да бъде настанено в нея.

Всичко за детското креватче

Още една от предавателните покупки, които родителите трябва да направят, е креватчето. Както знаете, Вашият малък наследник ще прекара първите няколко месеца почти изцяло в сън. Затова Вашата задача е да му осигурите удобство и комфорт. По този начин и самите Вие ще се чувствате по-спокойни. В магазините, а също и в Интернет, ще намерите много и различни модели, от които да изберете. Едно от важните изисквания е креватчето да бъде направено от безопасни материали, затова уверете се, че търговеца, който ще изберете е доверен и предлага висококачествени продукти. Друг съвет, който специалистите препоръчват, е да вземете легло, което осигурява непрестанна видимост, за да може да наблюдавате новороденото дори от разстояние.

Ако бебешката кошара не върви с матрак, трябва да откриете подходящ. Не подценявайте избора му, тъй като матракът ще осигури необходимата опора на гърба и врата на бебето, което е много важно за развиващата се все още опорно-двигателна система. Твърдостта на матрака е първото нещо, което трябва да прецените. Вероятно се питате дали да вземете мек матрак или пък по-твърд? Препоръчително е да изберете матрак със средна твърдост, като едновременно с това се уверите, че сте взели правилните размери, които перфектно прилягат на леглото. Ако има разстояние, рискувате детето да се заклещи или нарани.

Необходима ли е възглавница? Специалистите по детско здраве са на мнение, че използването на възглавница за новородено не е препоръчителна. Така че, на този етап няма нужда да мислите за това.

Какво друго е важно да вземете?

Добра идея е да помислите за важни необходимости като детска количка, а също и столче за кола. Те ще Ви потрябват много скоро след раждането на бебето, така че е по-добре да сте подготвени от рано. Това Ви позволява да разгледате спокойно и да откриете най-доброто съотношение между практичност, цена и качество.

Повечето майки са нетърпеливи да започнат пазаруването на дрехи и аксесоари за детето. Съветваме Ви да вземете няколко комплекта дрехи, които да изперете и изгладите, за  да имате подготвени, когато детето се роди. Все пак не прекалявайте, тъй като в първите месеци децата растат много бързо и дрехите им умаляват.

Също така, не забравяйте  да подготвите лигавници, шишета за хранене, биберон, памперси, които може да купите непосредствено преди да дойде време за раждане.

Най-важното е да бъдете подготвени и да се насладите на бременността. Не се притеснявайте, ако сте забравили нещо, Вашият съпруг, майка или свекърва ще се погрижат да го купят.