Как да научим детето да ходи на гърне?

blankВъзможно най-ранното приучване да ходи на гърне е полезно за развитието на детето, а има и финансова полза.  Когато детето започне самостоятелно да ходи на гърне, това му дава повече свобода и независимост. В началото  гърнето изглежда странно за детето. Месеци наред, когато е изпитвало малка или голяма нужда просто  го е правело в пелената.  Съвременните пелени му осигуряват  сухо усещане  и  този комфорт е демотивиращ  фактор  при отказването от тях. За детето формата на гърнето прилича повече на  играчка, купичка за хранене и не го свързва с облекчаване на тоалетните му нужди. Без памперс, детето може да се чувства странно, както и първия резултат в гърнето. Това е съвсем ново изживяване за него.

Пишкането при малките деца е  автоматично, на кратки интервали и това става дори  мехурът да не е пълен. На една годинка, детето  няма достатъчно добре развита мускулатура,  нервната система също още се развива. Това е причина контролирането да е трудно за него. Момчетата по-бавно се учат да ползват гърне. Процеса  зависи от каква възраст сте започнали да учите детето, от неговия темпераментът и индивидуално развитие.

Щом детето седи стабилно, не означава, че е е готово  да се облекчава в гърнето. Контролирането на нуждите е сложен физически и психически процес. 

През лятото, през деня можете да използвате памучни пелени.  Некомфорта от мокрите или изцапани пелени ще мотивира детето  да се стреми да бъде сухо и чисто.

Когато детето може да седи на гърнето и не протестира, можете да започне приучаването към него.

Оставете  детето да постои голо. Виждайки как пишка, то ще промени мисленето си. Насочете го към гърнето. Ще му бъде интересно новото занимание.

Следете кога детето ходи по нужда и така определете часове, в които да го слагате на гърнето. Непременно похвалете, детето след като се справи. Подсещайте го за гърнето. Не му се карайте, когато продължава да се напишква.  Поставяйте детето редовно на гърнето, но за кратко – не повече от пет минути.

Всяко дете е различно и няма как да се предположи,  на каква възраст самостоятелно ще ходи на гърне. Наблюдавайте детето и ще усетите кога е подходящия момент да започнете, бъдете постоянни, без да стресирате детето. За него това е сложен процес на осъзнаване, който протича според  индивидуалността на детето.  Проявете много търпение и не се отказвайте, щом сте започнали обучението.

Днес има разнообразни и забавни детски гърнета. От една страна е добре да  е забавно за детето за да иска да стои на него, но все пак гърнето не е играчка, а вещ с определено предназначение. Опитайте с обикновено гърне, ако не даде резултат, тогава търсете по-забавни решения.