Как да направим безопасен ремонт преди идване на бебето?

blankКогато предстои да имаме бебе, искаме да го посрещнем в чист и подреден дом. Родителите особено много се вълнуват от стаята на бебето. Но боядисването на стаите и мебелите може да е опасно за новороденото. Как да се подготвим дома си така, че да е безопасен за детето?

Нека боядисването става възможно най-отрано, за да има време да изсъхне добре и да се проветри. Бременната жена също не трябва да се излага на вредните изпарения и е добре по време на ремонта и след него да е извън дома.

За боядисването на тавана се използва креда или вар, допуска се и боядисване с латекс. Възможно е да се използват и други материали, но трябва да са безвредни за децата.

За стените могат да се използват латексови бои. Добри са боите на водна основа. Тези бои бързо съхнат и нямат неприятен мирис.

Лесно се мият и почистват от праха, който, се трупа и по вертикални повърхности.

Вариант е и слагането на тапети.

Стените на стая с южно изложение, е добре да бъдат в хладни тонове, например бледосиньо или бледозелено. В помещения с изглед на север стените трябва да бъдат в топли и светли тонове – от бледорозово до бежово. Може отделни елементи от интериора да бъдат с по-ярки цветове, но не повече от 25 процента от площта на стаята.

Подът е добре да бъде дървен. Вариантът е паркет. Позволени са настилки от синтетични полимерни материали.

Корковите подови настилки са подходящи за детска стая. Освен, че са изработени от природен продукт и топлят, те са и меки, което е важно както за бебетата, така и за по-големите деца. Трябва да внимавате да не са обработвани със синтетични смоли или покрити с поливинилхлорид. Линолеума също трябва да е възможно най-натуралният, при който острият мирис е в норма.

Купувайте строителни материали от специализирани магазини. Изисквайте всички документи за продуктите, интересувайте се от свойствата и качествата им и дали отговарят на изискванията за безопасност.

На опаковките на строителните материали има обозначения Е1, Е2, Е3. Те показват екологични ли са. Е1 означава, че съдържанието на вредни вещества е минимално и материалите са подходящи за детска стая.  Е2 се използват за банята, кухнята и донякъде за всекидневната. Ако на опаковката има Е3, това означава, че материала не се препоръчва за ремонт на жилища.

Обърнете внимание на графа „Хигиенни характеристики на продукта“. В нея производителят е длъжен да отбележи какви вредни вещества отделя материалът.

С малки изключения неприятният мирис е индикатор, че материалът отделя токсични вещества, затова научете повече за дадения материал, преди да пристъпите към закупуването му.