Какво е да си родител?

blankМного хора се вълнуват от въпроса „Какво е да си родител?“ и тези, на които им предстои, но и тези, които вече са родители. Хората свързват думата „родител“ с думата „отговорност“ и донякъде са прави.  Много хора се плащат да поемат тази отговорност и не знаят дали ще се справят с нея. Но освен отговорност, родителя е и още много други неща, доста от тях ангажиращи, но и други прекрасни.

Ангажиментите на родителя са:

  • Да се грижи за детето, да бъде нахранено и облечено, да има хубави условия на живот.
  • Да бди над него и да му дава сигурност.
  • Да го възпитава с внимание и усет.
  • Да му дава обич и внимание.

Но радостите на родителя не могат да се опишат така систематизирано. Няма думи, с които да се опишат безбройните радости през целия живот на родителя. С раждането на детето, той отново преживява цял един живот от първите плахи движения и звуци, през първите думи и стъпки, и така преоткривайки всеки трепет в живота. Дори, когато детето е пораснало и заживяло свой живот, родителя не престава да бъде такъв и да се умилява. Той се радва на любовта на детето си, на неговото ново семейство, на неговите деца и внуци и така до безкрай. Няма по-благодатно изживяване от едно голямо семейство, което прелива от любов между поколенията.

Струват си всички грижи и усилия на родителството, заради прекрасните радости и онази безгранична и безусловна любов на детето.  Затова не трябва човек да се страхува да бъде родител. Може да не се чувства готов и да допуска грешки, но никой не се е родил научен на това. Но щом е роден на света, то е защото неговите родители са имали смелостта да бъдат такива и за продължи рода си, трябва да се осмели да бъде родител.