Какви грижи трябва да се полагат за бебешката кожа?

blankБебешката кожа е изключително фина и податливи на температурни промени, изсушаване, инфекции и нараняване. Това е така защото потните жлези и имунната система не изцяло развити. Ръцете ни трябва да са винаги добре измити и с изрязани нокти. Ето някои съвети как да се грижим за  бебешката кожата през  първите месеци от живота.

Сапунът дехидратира кожата и я прави суха, дори при възрастните и не е препоръчителна за чувствителна кожа на новороденото. Важно е да се пазят естествените бебешки мазнини по кожата. За бебето е достатъчно къпане само с приятно топла вода.

Редовната смяна на пелените е задължителна, защото отделените урина и изпражнения дразнят бебешката кожа. До преди  20 година майките не знаеха друг начин на повиване на бебетата, освен с памучни пелени. Съвременните пелени за еднократна употреба са практични и удобни, спестяват грижи по прането. Не всички пелени за еднократна употреба са достатъчно качествени да не дразнят и задържат влагата далеч от чувствителната кожа на бебето.

Независимо какви пелени ползвате е много важно да измиете или почистите седалището на бебето и да я подсушите добре, като внимателно попивате. Ако бебето все пак се подсече, намажете го внимателно с крем за подсичане. Ако твърде често се подсича ползвайте пудра против подсичане.

Нежният масаж след баня  стимулира кръвообращението, храносмилането и имунната му система.

Използвайте бебешко олио. Бебешкото олио ще запази бебето топло в студените дни. Но не е препоръчително да се използва бебешко олио през горещите дни на лятото, защото това може да предизвика обриви.

Лосионите  за бебешка кожа са леки, но препоръчително е  да не  се използва лосион за бебешка кожа през  първите месеци на вашето бебе, ако има естествено свежа кожа, то не се нуждае от овлажнител или лосион.

Въпреки грижите е възможно да се появят обриви по кожата на бебето. Повечето обриви са рутинни. По кожата на новороденото могат да  се проявяват различни промени през първите седмици от живота си.  Бебешко акне, което може да се появи в  първите няколко дни от живота на новороденото е временна реакция на останалата част на естроген от майка в кръвта на бебето и  отшумява от само до няколко седмици. Малки бели пъпки по носа, известни като милиуми, са друг доброкачествена образувания по кожата на бебето, които са резултат от блокирани мастните жлези. Сухата кожа е друг проблем, който изчезва при къпане на бебето. Млечни бели или жълтеникави корички могат да се появят в първите седмици по скалпа и/или в областта на веждите. Наричат се „млечни“, но нямат нищо общо с млякото. Коричките наречени още бебешки кел или крусти, не предизвикват дискомфорт у детето. Млечните корички  се дължат на недоброто обновяване на епидермиса и се образуват люспи.

Слънчевата светлина  участва в образуването на витамин Д, който помага за изграждането на здрава костна система. Прякото излагане на бебето на слънце трябва да е за кратко и не в пиковите часове за да не   навреди на чувствителната бебешка кожа. Бебето трябва да е със шапка и да поема достатъчно течности за да не прегрее.

За здравата кожа  е от значение и храненето на детето. Кърмете, колкото можете по-дълго вашето бебе. В майчиното мляко има важни съставки за имунната система на детето. И дори да имате малко кърма, не лишавайте бебето от нея. Останалото количество може да бъде с адаптирано мляко.

При здравото дете не би трябвало да има проблеми при внимателни грижи за бебешката кожа.