Идеални родители

blankПочти всички родители искат да са добри и дори перфектни, но не всички успяват. Всъщност има ли идеални родители? Може би само в телевизионните реклами. Колкото и човек да се чувства подготвен за родител, детето винаги може да го изненада с нещо. Да отглеждаш деца, означава да се учиш в движение. Но това не трябва да отчайва родителите. Всеки допуска грешки и цял живот се учи. Най-важното е да обичат децата си и да ги възпитават с внимание и любов. Ако се наблюдава детето, зачита се и се изслушва, то само показва от какво се нуждае и как трябва да бъде възпитавано или по-скоро насочвано в развитието му като личност.

Добрият родител трябва да се развива и като пълноценна личност. Колкото по-уверен, по-спокоен и уравновесен е човек, толкова по-добър родител ще бъде. Защото тези качества помагат в ежедневните, подлудяващи ситуации, да не се паникьосват родителите.

Каквито и грешки да допуснат, родителите не трябва да се самообвиняват, а да ги анализират и да се поучат от тях.

Необходимо е да се организират добре нещата, за да бъдат изпълнявани по-ефективно ангажиментите в семейството.

Важно е да се виждат и приоритетите и да се набляга на тях. Разбира се най-важното всеки ден и във всеки план, трябва да е детето. И то наистина важните неща за него – да е здраво и щастливо. Важните за нас неща, като перфектния дом и облекло, успех и добро представяне пред обществото, не са чак толкова важни. Те са само външната обвивка на същественото. Със сигурност не трябва да се отива и в другата крайност и изобщо на не обръща човек на външния си вид, на доброто си образование и поведение, просто нека не са на фокус. В баланса между всичко необходимо и в стремежа към развитие, но не на всяка цена е щастието. Съвършенството е недостижимо и за хората е достатъчно да се стремят към него без да прекаляват.

Искате да сте идеални родители? Тогава просто правете нещата, които ви правят щастливи и обичайте децата си.