Желанието на детето да помага

blankУ човек е заложено желанието да помага, да съдейства, да е част от случващото се.

Още около годинка детето дава първите признаци на тази заложба. То съдейства за обличане, хранене, за обучението си в различни умения. Така получавайки помощ и грижа, детето всъщност съдейства тя да бъде осъществена и да дава резултати.

Колко важно е това естествено умение родителите разбират, когато детето прояви инат.

Трудно е когато детето отказва съдействие и дори нарочно възпрепятства усилията на родителите си. Тогава се търсят начини за справянето с този проблем. И един от начините е да се накара детето да усети радостта от съдействието и  дори удоволствието от това да помага нещата да се случват.

И така след първата година  детето все по-активно изявява желание да помага. Използвайте този естествен порив, за да го развивате в положителни навици. Щом детето проходи и опознае света около себе си, изпитва радост когато го изпратите да донесе нещо – играчка, дреха или нещо друго. Детето вече може само да слага играчките на мястото си. Увличайте го да го прави с подходящи, мотивиращи думи:

„Колко е хубаво, когато всичко е на мястото си.”, „Тук играчките са щастливи.”, „Ето къде винаги ще намираме обувките.”. Тази положителна емоция ще се запечата в съзнанието му и детето ще иска да я изпитва отново. Така ще създавате у детето усещане за ред и хармония.

Детето в тази възраст проявява желание да се храни самостоятелно. Дори да се цапа не му забранявайте. Трябва да се мине през това за да се научи.

Детето на две годинки е вече достатъчно стабилно за да извършва по-сложни дейности.

Давайки му задачи, то ще чувства гордост, че се справя и това ще го мотивира да продължава да се развива. Ако пък не успее, го подкрепяйте с търпение и любов. Когато вижда, че не сте разочаровани от него, ще усеща, че всичко е наред.

Децата на три годинки вече са истински помощници. Дори в своите игри те разиграват различни сцени, които наблюдават в живота и така придобиват умения. Давайте им да помагат в безопасните дейности, правете заедно някои неща и ще се радвате на доверие и хармония в отношенията си. А детето ще расте умеещо и отзивчиво.