Дървените играчки – естествени и развиващи

blankПозабравените дървени играчки са отново актуални. Защо в технологичните времена се завръщаме към тях? Колкото и интересни да са сложните, цветни, движещи се, звукови и светещи играчки, детето им обръща толкова внимание, колкото на всяко друго нещо. След като хлапето опознае функциите им, те вече не са му интересни, а друго с тях не може да направи, освен да ги блъсне и счупи. Колкото по-семпла е една играчка фактически толкова повече възможности дава на детето за да си играе с нея. Детето проектира своето лично въображение в игрите. Затова конструкторите, пъзелите, ринговете, кубчетата и други дървени играчки са много по-полезни за развитието на детето. Те развиват в него креативност и лично виждане.

До голяма степен играчките от дърво се изработват ръчно, макар да се използват машини. Произвеждат се в малки фирми, с много любов и лично отношение. В съчетание с натурални материали, играчките са заредени с много енергия, която излъчва спокойствие и хармония. Домът с играчки от естествени материали изглежда уютен, дори разхвърляни, такива играчки изглеждат естетично.  Те са здрави и детето не може да ги счупи. В много семейства играчки от дърво се предават през поколенията.

Най-често децата играят с дървени кубчета. Детето може с часове да ги подрежда в редица или да строи кула, която да събаря и отново да изгражда. С времето придобива умения да строи по-сложни конструкции с тях. Много интересни за децата са дървените пъзели. Те са най-разнообразни, от прости и абстрактни форми, животни или други тематични картини и композиции. Има и сложни логически пъзели, които са интересни на големите деца и дори на възрастните. Други играчки от дърво са семпли влакчета и колички, фигурки на животни и т.н.

Всичко споменато се отразява много благотворно на детето. С дървени играчки то се развива като мислеща личност, притежаваща въображение, лично мнение, естетически усет и стремеж към стойностните неща в живота.