Детето през първата година

blankДетето през първата година преминава през няколко периода:

Новородено

Детето се нарича новородено през първите дни от живота си. Още от стари времена има период от 45 дни, в които бебето е изолирано от външния свят, защото е в съвсем крехка възраст. Днес някои наричат бебето новородено през първия месец, други през първите два месеца.

Кърмаче от 2-6 месеца

След този период детето се нарича най-общо казано бебе или кърмаче. През първата половина на първата си година, привидно не се случват големи промени в развитието на детето. То постепенно се адаптира към живота и социалната среда. Фактически детето се развива с огромни темпове. То развива сетивата си и се учи да ги използва.
Според индивидуалното развитие на детето след третия месец то вече може да следи с поглед, да се ослушва, да започне да посяга. В края на този период, повечето бебета вече наблюдават, слушат внимателно, усмихват се и хващат предмети. Някои бебета се обръщат сами по корем. През този период детето издава сладки, неразбираеми звуци. Чрез тях то общува, опитва се да привлече внимание, но и упражнява говорните си умения.

Кърмаче от 6-12 месеца

Във втората половина от първата си година, бебето се превръща в забавно, малко човече, будно и любопитно за всичко наоколо. Ежедневно в развитието му се забелязват видими промени. То с голяма скорост усвоява нови неща. Независимо
дали е кърмено или не, бебето все още е в кърмаческа възраст. В този период то постепенно се захранва и с друга храна, първоначално фино смляна.
Детето се учи да говори и през този период вероятно ще произнесе първите си думички. То вече ще може да седи само, да се изправя с помощ, а в края на периода съвсем самостоятелно да се изправя, придържайки се за опора и да прави първите си стъпки.

Не забравяйте, че развитието на всяко дете е индивидуално и не бива да ви тревожи, ако бебето ви не се развива според средните норми. Ако няма резки различия в развитието му, нямате повод за тревоги. Водете редовно детето на детска консултация и личният му лекар ще ви съветва.