Детето на една година

blankДетето на една година все още е бебе, макар вече пораснало и в друг период на развитие. То е вече има малка независимост, защото може да пълзи, да се изправя, да седи и става, да ходи с помощ или самостоятелно. То вече може да комуникира с елементарни думи.

Детето на една годинка разпознава близките си и се страхува или срамува от непознати хора. Изпитва липса, когато мама или любимите му хора ги няма. Съдейства при обличане, като подава краче или ръка. Иска да се храни само.

То може да изпълнява прости, словесни задачи, прави жестове за довиждане, ела, за „Да“ и „Не“. Когато „говори“ използва интонация.

Заниманията му стават все по-целенасочени. Детето изучава предметите, като ги раздрусва, удря, хвърля. Търси и намира скрити неща. Посочва назован предмет или човек. Показва с жест, какво иска. Има си любими играчки и предмети.

Детето на една година проявява все по-голямо любопитство и всяко ново постижение използва да да го удовлетвори. В момента, в който получи свободата да ходи като се опира, то вече иска да изучава стаята, и дори да излезе от нея, а когато е навън е провокирано да стигне далеч и да изследва света. Щом проходи самостоятелно то се втурва накъдето му е интересно.

Храненето на детето в тази възраст е по-разнообразно. Храната му вече не е пюрирана , но все още е смляна, то се храни седнало в детско столче.

Сънят на детето на една година e около 10,13 часа в денонощието. За малкото дете подготовката за сън може да продължи от 15 до 30 минути и включва успокояващи дейности, като например четене на приказка, къпане или слушане на нежна музика. За детето е особено важен вечерния ритуал преди лягане. То ще настоява за своя ритуал, но не позволявате той да бъде много дълъг или объркан. Поникването на зъбите може да събуди детето. В този период започва активното.

В тази възраст трябва да приучавате детето да ходи на гърне, но малко едногодишни деца могат изцяло да оставят пелените.