Грижи за новороденото бебе

blankБебето се нарича новородено в периода от раждането до около месец след това. През този период новороденото се приспособява към условията на живот, различни от тези в утробата на майката. Новороденото спи почти през цялото денонощие, но то има нужда от вниманието на майката. Усеща присъствието, грижите и любовта й и така се чувства обичано и защитено.

Растежа и развитието на новороденото изискват количество калории и хранителни вещества, според теглото си. Естествено хранените бебета, получават всичко необходимо от майчиното мляко. Ако кърмата е твърде малко, то може да бъде дохранвано с адаптирано мляко, но за количествата и вида му трябва да се консултирате с личния му лекар. Новороденото се храни 7 пъти, по 15-20 минути на всеки 3 часа. Някои деца настояват на свой режим на хранене и трябва да се съобразите с това.
Останалото от предишно хранене мляко се изхвърля. Шишетата и бибероните трябва да се изваряват след всяко хранене. Адаптираното мляко трябва да е с температура близка до телесната. Преди да храните бебето, проверете температурата на млякото, като капнете на ръката си. Отворът на биберона трябва да е с големина, колкото да капе, без да тече на струя. След хранене го изправяйте на рамото си, да се оригне.

Ако пъпният остатък не е паднал до изписването, при къпане и миене трябва да пазите пъпчето сухо. Грижите за пъпния остатък уточнете с лекаря преди изписването.
Новороденото трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане по голяма нужда. След къпане намазвайте кожата на бебето и особено гънките с подходящо бебешко олио.
Използвайте меки пелени и дрешки. Перете със сапун или специални детски перилни препарати.
Смяна на пелените преди всяко хранене.

Ако климатичните условия позволяват, бебето може да бъде извеждано на чист въздух. Ако времето е неподходящо, няколко пъти на ден проветрявайте помещението, то трябва да може да поддържа добра хигиена.

Ако новороденото е здраво и спокойно, други грижи за него не са необходими през този период.