Видове родители

blankВсички родители желаят най-доброто за децата си, но се опитват да постигнат това по различни начини. Ако направим  разделение на различни видове родители, то ще е само условно, но ще им помогне да се видят отстрани и да станат по-добри.

Естествени родители

Първия вид родители смятат, че да имаш дете е най-естественото нещо на света.  Те обичат децата си, но не мислят, че трябва да се откажат от собствената си личност. Обикновено остават спокойни във всяка ситуация,  от новината, че ще имат бебе, през раждането му и отглеждане на детето. Този вид родители отглеждат децата  си без  паника и суматоха и не робуват на  правила.

Обикновено този подход на отглеждане се отразява добре на децата и те по-лесно се адаптират към предизвикателствата на околния свят. Има обаче някои деца, които се нуждаят от ред, дисциплина и завишена нужда от внимание. Затова ако сте такъв вид родители и имате такова дете, проявете малко повече внимание към него.

Перфектни родители

Този тип родители приемат с прекалена отговорност мисията да са родители.За тях първите седем години са най-важният период за развитие на детето.
Те се стремят към свръх информираност. Внимателни за всяка дума и действие, защото смятат, че се  отразяват на детето. Инвестират в образователни курсове и  литература. Педантично изпълняват съветите на педагози и педиатри, но избягват съветите на бабите и суеверията им. Информирани за всеки етап от развитието на детето, те следят всичко да се спазва по стриктен график.

Ако режимът на бебето се наруши, може да  изпадат в паника. Не се вслушват в интуицията си. В стремежа си да са перфектните родители те често забравят  за себе си. Всичкото свръх изискване към себе си и детето, може да доведе до проблеми.

Интуитивни родители

Родители, които следват интуицията си обикновено имат усет към децата.
Те следват вродените бебешки инстинкти и потребности, защото знаят, че детето само дава сигнали за нуждите си.
Интуитивните родители са убедени, че потребностите на едно бебе не са се променили през хилядолетията. Според тях съвременният родител сам си усложнява живота с болезнен перфекционизъм.

Тези родители винаги откликват на бебешкия плач, защото са убедени, че бебето не плаче без причина. Те разрешават на децата си да спят при тях, с нежност ги успокояват всеки  и гушкат. Децата им се развиват, като свободни личности, които не крият онова чувствата си.
Тези  родители  забравят, че малките разочарования също са полезни уроци за едно дете. Следвайки принципа на пълната свобода, пропускат да научат детето да зачита авторитетите и правилата.

Разбира се това е условно разделяне, не се тревожете ако не се разпознавате в някоя от категориите, не е и необходимо. Както се вижда всеки вид родителски  подход има своите предимства и слаби страни. Чудесно е ако сте родител, който съчетава най-доброто от всеки вид.