Бебе и домашни любимци на едно място – възможно ли е?

blankТози въпрос си задават хора, които имат домашни любимци, а очакват да им се роди бебе. До сега домашният любимец е заемал важно място в семейството. С раждането на бебе, нещата се променят.  Най-важният член на семейството става бебето. Здравето на бебето е на първо място. И колкото и да е голяма любовта към домашния любимец, отстъпва на заден план. Съжителството на бебето с домашни любимци не е препоръчително. На домашния любимец трябва да се намери нов дом. Не е приятна раздялата с любимото същество, но да си родител е много по-важна и отговорна задача. 

Ето някои причини против домашни любимци, когато имате бебе:

Домашните любимци изискват време и грижи, а майката е заета с бебето 24 часа.

Хигиената в дома с бебе трябва да бъде перфектна. В малък апартамент е трудно постижимо, при наличието на домашен любимец.

Ако имате  куче, когато се разхожда навън, може да става преносител на зараза –  бактерии, яйца на паразити, гъбички,  които полепват по лапите и козината му.

Опасни за бебето  могат да бъдат някои  поведенчески прояви на домашните любимци.

Опасност за бебето може да е дори когато имате рибки в дома си. Храната за рибки, може да предизвика алергии у бебето.

Ако все пак семейството реши да задържи домашния си любимец, трябва да вземе предпазни мерки.

Позволете на домашния любимец да подуши бебето, без да докосва. Нека да знае, че бебето не представлява заплаха за него.

Ако бебето има своя стая научете животното да не ходи там без ваше разрешение.

Ако  домашният любимец досега е спал в легло ви или до него сега му намерете друго меко и удобно място.

Не оставяйте храната и пособията на хранене на бебето достъпни. Котките са любопитни и може да ги душат, ближат или наръсят с косми.

Домашните любимци трябва да бъдат ваксинирани и обезпаразитени още по-време на бременността на бъдещата майка. Кажете на вашия ветеринар за това и той ще направи необходимите процедури с нетоксични препарати.

Риска от  котешко одраскване , може да се избегне, като ноктите на котката бъдат отстранени чрез хирургична манипулация .

Никога не оставяйте бебето без надзор, само с животните!

Поведенчески прояви на домашните любимци

Новият член на семейството  може да пробуди ревност у домашните любимци. Те реагират чрез  се облекчават на неподходящи места. Ако се случи поискайте съвет от ветеринарен лекар .

Хубаво е децата от малки да бъдат възпитавани в любов към животните, но за предпочитане е това да е след първата година на детето. Ако детето не е алергично, ранният му контакт с животни ще го закали още повече срещу алергии.

Бебе и домашни любимци на едно място не е невъзможно. Вече знаете за рисковете, трудностите, с които  ще трябва да се справяте и нещата, които трябва да правите, ако имате и бебе и домашни любимци.